Przepis na ciasto z mandarynkami

mbsd8hj9

Nieodzownym elementem okresu Świątecznego i przedświątecznego są w moim domu mandarynki, które spożywa się wtedy najczęściej. Właśnie stąd powstał pomysł na to ciasto.

Składniki

10 mandarynek (mniej więcej)
3 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao (czubata)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego lub śmietankowego
mięta (tylko do dekoracji)

Sposób przygotowania

Bierzemy średnią miskę i wbijamy do niej wszystkie jajka. Dodajemy do nich cukier, olejek waniliowy. Następnie ubijamy mikserem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodajemy powoli przesianą mąkę i mleko, a następnie proszek do pieczenia i olej. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie zalewamy połową ciasta. Do jego pozostałości w misce dodajemy kakao, dobrze miksując. Teraz wylewamy masę kakaową na jasne ciasto i ustawiamy obrane mandarynki. Wkładamy do piekarnika na pół godziny, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Czekoladę roztapiamy i polewamy nią wyjęte z piekarnika i przestudzone ciasto.

fbdconte

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Komentarze

  1. Master_Chef napisał(a):

    CiasTo dobre lecz nie rewelacyjne 🙂 polecam wypróbować bez czekolady :3

  2. angelika. napisał(a):

    Dodałam banana i czekoladowe cukierki między warstwami ciasta, mandarynki na górę z kolorowymi kuleczkami. Mam nadzieję, że będzie dobre!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *