Przepis na ciasto z mandarynkami
Nieodzownym elementem okresu Świątecznego i przedświątecznego są w moim domu mandarynki, które spożywa się wtedy najczęściej. Właśnie stąd powstał pomysł na to ciasto.
Składniki
10 mandarynek (mniej więcej)
3 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao (czubata)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka mleka
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku waniliowego lub śmietankowego
mięta (tylko do dekoracji)
Sposób przygotowania
Bierzemy średnią miskę i wbijamy do niej wszystkie jajka. Dodajemy do nich cukier, olejek waniliowy. Następnie ubijamy mikserem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodajemy powoli przesianą mąkę i mleko, a następnie proszek do pieczenia i olej. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie zalewamy połową ciasta. Do jego pozostałości w misce dodajemy kakao, dobrze miksując. Teraz wylewamy masę kakaową na jasne ciasto i ustawiamy obrane mandarynki. Wkładamy do piekarnika na pół godziny, ustawiając temperaturę na 180 stopni. Czekoladę roztapiamy i polewamy nią wyjęte z piekarnika i przestudzone ciasto.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
CiasTo dobre lecz nie rewelacyjne 🙂 polecam wypróbować bez czekolady :3
Dodałam banana i czekoladowe cukierki między warstwami ciasta, mandarynki na górę z kolorowymi kuleczkami. Mam nadzieję, że będzie dobre!