Przepis na czekoladowe kamyczki
Składniki
- 1 cukier waniliowy
- 1 margaryna
- 4 paczki herbatników
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki rumu (mniej, jeśli go nie lubimy lub chcemy to podawać dzieciom)
- 1 żółtko
- cukierki cukiernicze
- migdały (mielone)
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Wszystkie herbatniki rozkruszamy w dowolny sposób na piasek, a następnie mieszamy je z margaryną, 150 g wiórków, żółtkiem, kakao, cukrem waniliowym, cukrem i rumem. Całość odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę, a następnie używamy jej do formowania kuleczki. Te obtaczamy w cukierkach (ewentualnie zmielonych migdałach lub wiórkach kokosowych) – kulki wstawiamy do lodówki, by się związały.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz