Przepis na czekoladowe kamyczki

0k80ecll

Składniki

  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna
  • 4 paczki herbatników
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki rumu (mniej, jeśli go nie lubimy lub chcemy to podawać dzieciom)
  • 1 żółtko
  • cukierki cukiernicze
  • migdały (mielone)
  • 200 g wiórków kokosowych

Przygotowanie

Wszystkie herbatniki rozkruszamy w dowolny sposób na piasek, a następnie mieszamy je z margaryną, 150 g wiórków, żółtkiem, kakao, cukrem waniliowym, cukrem i rumem. Całość odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę, a następnie używamy jej do formowania kuleczki. Te obtaczamy w cukierkach (ewentualnie zmielonych migdałach lub wiórkach kokosowych) – kulki wstawiamy do lodówki, by się związały.

fxopty1y

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *