Przepis na risotto z brokułami i kurczaka w sezamie
Składniki
Starczają na 2 porcje obiadowe.
- 2 filety z kurczaka
- 1,5 szklanki ryżu
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 1 mały brokuł
- 4 łyżki sosu sojowego
- sezam
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oliwa i olej (do smażenia)
Sposób przygotowania
W wodzie gotujemy brokuł, dodając do niego łyżeczkę cukru, by nie straciły swojej barwy. Wyjmujemy dużą patelnię, polewamy oliwą i wysypujemy na nią ryż – mieszamy, pokrywając każde jego ziarenko oliwą. Teraz dodajemy wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte. W sumie czas ryżu spędzony na patelni nie powinien przekroczyć 10 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Bierzemy osobną miskę i rozgniatamy w niej brokuł (na przykład widelcem). Dodajemy go do całości, przyprawiamy solą i pieprzem, jak również sokiem z cytryny.
Filet z kurczaka moczymy przez 20 minut w sosie sojowym – następnie obtaczamy go w sezamie i smażymy na oleju (na małym ogniu). Podajemy go z wcześniej przygotowanym risotto.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz