Przepis na risotto z brokułami i kurczaka w sezamie

7z3uu3bv

Składniki

Starczają na 2 porcje obiadowe.

  • 2 filety z kurczaka
  • 1,5 szklanki ryżu
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 1 mały brokuł
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sezam
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa i olej (do smażenia)

Sposób przygotowania

W wodzie gotujemy brokuł, dodając do niego łyżeczkę cukru, by nie straciły swojej barwy. Wyjmujemy dużą patelnię, polewamy oliwą i wysypujemy na nią ryż – mieszamy, pokrywając każde jego ziarenko oliwą. Teraz dodajemy wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte. W sumie czas ryżu spędzony na patelni nie powinien przekroczyć 10 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Bierzemy osobną miskę i rozgniatamy w niej brokuł (na przykład widelcem). Dodajemy go do całości, przyprawiamy solą i pieprzem, jak również sokiem z cytryny.

Filet z kurczaka moczymy przez 20 minut w sosie sojowym – następnie obtaczamy go w sezamie i smażymy na oleju (na małym ogniu). Podajemy go z wcześniej przygotowanym risotto.

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *