Przepis na sos jogurtowy
Przepis na sos jogurtowy idealny do sałatek, mięsa z grilla czy kanapek! Sprawdź przepis na dip jogurtowy z kolendrą i świeżym ogórkiem. Sosy jogurtowe doskonale pasują także do ryb, a nawet frytek.
Sos jogurtowy przepis
Składniki:
- Duże opakowanie jogurtu greckiego
- 1 zielony ogórek
- Ząbek czosnku
- Łyżeczka soku z cytryny
- Pęczek kolendry
- Świeżo mielony pieprz
- Sól do smaku
- Opcjonalnie mielona ostra papryka lub ½ niewielkiej świeżej papryczki chili
Sos jogurtowy do ryby
Przepis na sos jogurtowy – Jogurt przełóż do miski. Ogórek obierz i pozbaw gniazd nasiennych, czosnek rozgnieć, a kolendrę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki drobno posiekaj (jeżeli chcesz wzmóc ostrość sosu dodaj także świeże lub sproszkowane chili). Warzywa i zioła dodaj do jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj po schłodzeniu.
Smacznego!
Dodaj komentarz