Przepis na sos jogurtowy

Przepis na sos jogurtowy idealny do sałatek, mięsa z grilla czy kanapek! Sprawdź przepis na dip jogurtowy z kolendrą i świeżym ogórkiem. Sosy jogurtowe doskonale pasują także do ryb, a nawet frytek.

Sos jogurtowy przepis

Składniki:

  • Duże opakowanie jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Pęczek kolendry
  • Świeżo mielony pieprz
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie mielona ostra papryka lub ½ niewielkiej świeżej papryczki chili

Sos jogurtowy do ryby

Przepis na sos jogurtowy – Jogurt przełóż do miski. Ogórek obierz i pozbaw gniazd nasiennych, czosnek rozgnieć, a kolendrę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki drobno posiekaj (jeżeli chcesz wzmóc ostrość sosu dodaj także świeże lub sproszkowane chili). Warzywa i zioła dodaj do jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawaj po schłodzeniu.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *