Przepis na hamburgery z wołowiny

Amerykanski burger – Chcesz przygotować smaczne i przede wszystkim zdrowe hamburgery? Sprawdź nasz przepis na hamburgery domowe i przekonaj się, że fast food wcale nie musi być fast i może doskonale smakować także wielbicielom zdrowej kuchni!

Przepis na hamburgery amerykańskie

Wołowe burgery to absolutna klasyka amerykańskiej kuchni. Tak naprawdę ta smaczna i kultowa kanapka w niczym nie przypomina dań serwowanych w sieciach fast food. Jeżeli chcesz samodzielnie przygotować wyśmienite burgery wcale nie musisz posiadać wybitnych zdolności kulinarnych – o smaku hamburgera decyduje przede wszystkim jakość i świeżość użytych do jego przygotowania produktów.

Warto przeczytać: Pasta jajeczna przepisy

Jaka wołowina na hamburgery?

Wołowina na hamburgery powinna być dobrej jakości i świeżo mielona – najlepiej kupić rostbef lub pręgę wołową i samodzielnie zmielić mięso w domu. Kupowane gotowce w postaci mięsa garmażeryjnego lub gotowych burgerów do usmażenia zwykle zawierają masę konserwantów i nie grzeszą świeżością. Jeżeli hamburger idealny ma być zdrowy to warto zainwestować w świeże mięso i poświęcić czas na jego zmielenie – efekt końcowy na pewno wynagrodzi trud włożony w przygotowanie hamburgerów.

Hamburger mcdonald skład

W wersji tradycyjnej burger z wołowiny podawany jest w pszennej bułce i okraszony dodatkami typu majonez, ketchup, zielona sałata, karmelizowana cebulka, bekon oraz pomidory. Robiąc hamburgery w domu warto zastąpić bezwartościową pszenną bułkę pieczywem pełnoziarnistym np. grahamką i dołożyć dużą porcję warzyw – kanapka zyska wówczas cenne wartości odżywcze i stanie się pełnowartościowym daniem, które będzie zawierało wysokiej jakości białko, węglowodany złożone oraz witaminy i minerały ukryte pod postacią warzyw. Doskonałym dodatkiem do hamburgerów są kiełki – nadają kanapce wyjątkowy smak i sprawiają, że typowy fast food nabiera całkowicie innego wyrazu.

Może cię zainteresować: kopytka-z-sosem-sliwkowym-363195Przepis na dobre kopytka


Hamburgery wołowe przepis

Aby przygotować smaczne hamburgery potrzebujesz:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 niewielką cebulę
  • 1/2 szklanki gazowanej lub zwykłej wody mineralnej
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku

Woda nie jest obowiązkowym składnikiem burgerów, jednak dzięki niej mięso stanie się wyjątkowo kruche i lekkie.

Sposób przygotowania:

Zmielone mięso przełóż do dużej miski, dodaj schłodzoną wodę mineralną, startą na drobnej tarce cebulę, żółtko oraz sól i pieprz. Całość wyrób na jednolitą, gładką masę – idealnie wyrobione mięso powinno odchodzić od brzegów naczynia. Z przygotowanej masy zrób 4 duże kule, lekko je rozpłaszcz dłonią i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu po około 5 minut z każdej strony. Jeżeli chcesz, aby wołowina było lekko lub średnio wysmażona skróć nieco czas smażenia. Z tego przepisu przygotujesz także smaczny hamburger z grilla.

Z innej kategorii: Jak zrobic ciasto do pizzyamerykanskie-hamburgery_L

Najlepsze burgery

Gotowe hamburgery po usmażeniu włóż do lekko opieczonej na patelni i posmarowanej majonezem bułki, dodaj ulubione warzywa, całość polej ketchupem (najlepiej przygotowanym samodzielnie) i rozkoszuj się sakiem wyjątkowo zdrowego hamburgera.

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *