Jak przygotować jajecznicę?

Jednym z tradycyjnych i najprostszych, a zarazem najczęściej przygotowywanych na śniadanie dań jest jajecznica. Wbrew pozorom jednak wykorzystanie dwóch podstawowych składników jajecznicy może przysporzyć sporo kłopotów ? wszystko zależy od tego, co będziemy z nimi robić na patelni. Wykonanie poniższych kroków zagwarantuje wykonanie perfekcyjnego śniadania.

scrambled-eggs

Jajecznica krok po kroku

  1. Nieco podgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło.
  2. Gdy to już się rozpuści, wbijamy na patelnię jajka ? ilość dowolna, choć dla jednej osoby zazwyczaj wbija się trzy jaja. Tutaj możemy doprawić je solą i pieprzem.
  3. Drewnianą łopatką rozprowadzamy jajka po patelni ? uważamy jednak, by nie pomieszać białek z żółtkami ? wtedy efekt nie będzie już ten sam. Jeżeli zdarzy nam się jednak to zrobić, nic się nie stanie ? jajecznica straci jedynie swój wizualny walor.
  4. Gdy jajka są miękkie i delikatne, ale nie pływają, oznacza to, iż możemy zdjąć je już z ognia.

Wskazówki

  1. Uważajmy, by przez pomyłkę nie wbić do naszej jajecznicy skorupki jajka.
  2. Jajecznicę bardzo łatwo jest przesolić ? w drugim kroku zadbajmy o to, by dodać małą ilość soli. Później będziemy mogli bez problemu dosolić wedle uznania ? gdy przesolimy całość będzie do wyrzucenia.
  3. Nie trzymajmy jajecznicy na patelni zbyt długo ? całe gotowanie powinno potrwać jakieś 2-4 minuty. Nie dopuśćmy do tego, by nabrała ciemnobrązowej barwy.

Komentarze

  1. Sawant napisał(a):

    Ja jeszcze robię 1 rzecz. Najpierw wbijam jaka do miski, a następnie dolewam tam odrobinę wody – tak z 1 kieliszek od wódki. Dzięki temu jajecznica jest delikatniejsza w smaku. To patent mojej babci. Spróbujcie a nie pożałujecie 🙂

  2. adam napisał(a):

    dziękuję dzienki pani/panu zjadłem jajecznicę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *