Tymianek – ciekawostki i wartości odżywcze

Gatunek rośliny zwany tymiankiem jest wypełniony po brzegi różnego rodzaju wartościami odżywczymi, minerałami oraz witaminami, które wydają się być kluczowe dla zdrowia naszego organizmu. Jest nie tylko często wykorzystywanym w medycynie składnikiem, ale także ważną częścią w każdej kuchni.

Sam tymianek wywodzi się z południowej Europy i dzieli się na kilka różnych rodzajów, z których każdy posiada mniej więcej te same właściwości, jednak nieco inny wygląd, smak i aromat.

Wartości odżywcze

Tymianek posiada bardzo dużo składników wpływających na ogólny stan zdrowia naszego organizmu. Przede wszystkim jest bogaty w witaminę B6 (wypełnia około 27% jej dziennego zapotrzebowania), której przypisuje się przede wszystkim wpływ na poziom stresu. W tymianku znajdziemy dodatkowo źródło wielu witamin, w tym beta-karotenu, witamin A, K, E i C oraz kwasu foliowego.

Dodatkowo obecnie tymianek jest uważany za jedn z najbogatszych źródeł potasu, żelaza i magnesu. Podczas gdy ten pierwszy jest ważnym składnikiem komórek i pozwala kontrolować puls i ciśnienie krwi, żelazo jest niezbędne do tworzenia się komórek, a magnez pełni funkcję antyoksydantu.

Wpływ na zdrowie

Tymiankowi przypisuje się właściwości ułatwiające zapobieganie rakowi okrężnicy oraz piersi. Ma on bardzo dobry wpływ na skórę, radząc sobie z wszelkiego rodzaju problemami z nią związanymi – rumieńcami, nadmiernym łuszczeniem. Dobrze wpływa także na ogólny stan naszego organizmu, polepszając nasze samopoczucie i przyspieszając przyswajanie innych składników odżywczych.

Użycie

Tymianek dobrze sprawdza się w towarzystwie wielu różnych potraw – najczęściej dodaje się go do omletów i jajecznicy, aczkolwiek często dodaje się go również do makaronu, fasoli oraz ryb. Dobrze sprawdza się również jako polepszacz smaku zup.

2 Responses to Tymianek – ciekawostki i wartości odżywcze

  1. Jola napisał(a):

    Tymianek jest super daje świetny posmak potrawom. Super że można go hodować w domu.

  2. Michał napisał(a):

    Może to teoria spiskowa, ale kiedyś nie lubiłem ziół z czasem chętniej dodaję je do posiłków, odnoszę wrażenie, że organizm potrafi sam z siebie rozpoznawać, co w jakiej zielonce tkwi. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *