Gołąbki przepisy

Gołąbki przepisy – ten został stworzony z myślą o osobach, które lubią eksperymentować – jeżeli zatem znudziły się Wam tradycyjne gołąbki i macie ochotę na przygotowanie ich w nowej aranżacji, ten pomysł na gołąbki domowe z pewnością Wam się spodoba.

Gołąbki tradycyjne przepisSkładniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 1 woreczek ryżu białego
  • 2 woreczki ryżu dzikiego
  • kapusta włoska
  • 1 pasta pomidorowa (w kartoniku)
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej (do smażenia)
  • sól i pieprz
  • suszona bazylia i oregano

Zobacz także: Przepis na wegańskie taco

Przepisy kulinarne gołąbki

Cały ryż gotujemy na półtwardo, następnie pozwalając mu ostygnąć. Mieszamy go z mięsem, jajkiem, a następnie dodajemy sól i pieprz – po zmieszaniu całość powinna mieć ścisłą konsystencję. Wkładamy naszą kapustę do garnka, gotując przez mniej więcej 10 minut. Po jej wyjęciu oddzielamy jej liście od głąba – jeżeli kapusta przebywała w wodzie odpowiednio długo, nie powinno sprawić nam to większego problemu.

Farsz na gołąbki z ryżem

zawijamyNa każdym z liści układamy farsz – następnie zawijamy liście w taki sposób, by ich boki weszły do środka (zaczynamy od podstawy, a później przechodzimy do boków). Wyjmujemy duży garnek i wykładamy go liśćmi kapusty, których nie wykorzystaliśmy do poprzedniego kroku (nie jest to konieczne, ale pozwala uniknąć przypalenia i przemieszczania gołąbków). Układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. Na gazie pozostawiamy przez około 30-40 minut (średni ogień), pod koniec wlewając pastę pomidorową.

Dobre gołąbki przepis

Papryczkę chili kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju (usuwamy pestki!), a następnie wrzucamy do garnka z gołąbkami. Teraz przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody i wlewamy do sosu – gotujemy przez 10 minut stale mieszając.

Warto zobaczyć również: Przepis na cukiniową tartę

Gołąbki przepis krok po kroku

Komentarze

  1. Karolina pisze:

    Uwielbiam gołąbki, chodź coraz częściej robię te bez zawijania 🙂
    pozdrawiam i zapraszam do siebie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *