Rączka w patelni aluminiowej – jaka będzie najlepsza?
Jakie rączki mają patelnie aluminiowe?
Gdy zdecydowałeś się na zakup patelni aluminiowej, pozostaje jeszcze decyzja o tym, jaką rączkę będzie miało naczynie. Uchwyt, wbrew pozorom, ma bardzo duże znaczenie dla komfortu gotowania, a nawet jakości przyrządzanych dań. Warto poświęcić mu tyle uwagi, ile rodzajowi powłoki, głębokości i średnicy patelni. Zwłaszcza że do wyboru jest wiele wersji rączek:
- silikonowe,
- drewniane,
- ze stali nierdzewnej,
- z tworzywa sztucznego.
Pozostaje jeszcze kwestia, w jaki sposób uchwyt jest mocowany. Spotykamy dwa główne systemy – nitowanie i osadzanie na śrubach. Ten pierwszy jest bardzo trwały, bo niekiedy śruby mają zdolność do luzowania się i odpadania.
Rączki nie mogą się nagrzewać
Bez względu na to, jaką rączkę w patelni wybierasz, zależy Ci na tym, żeby nie nagrzewała się ona podczas gotowania. To priorytet, bo inaczej nie podniesiesz naczynia bez rękawicy kuchennej, nie narażając się przy tym na oparzenia. Tutaj optymalnym wyborem wydają się uchwyty silikonowe. Producenci deklarują ich wytrzymałość na bardzo wysokie temperatury, stąd wiele naczyń można stosować nawet w piekarniku.
Rączka stała czy odpinana?
Jeżeli boisz się wkładać do piekarnika całą patelnię, wybierz model z demontowanym uchwytem. Wbrew pozorom znajdziesz ich sporo na rynku. Zaletą takiego rozwiązania jest nie tylko możliwość korzystania na kuchence, ale też w piekarniku. Docenisz również oszczędność miejsca – po odpięciu uchwyt włożysz do środka patelni i schowasz w szafce. Zajmie wówczas znacznie mniej miejsca.
Ważna funkcja antypoślizgowa
Podnoszenie patelni wypełnionej sosem, mięsem, makaronem i innymi składnikami bywa ciężkie. Zapewnij sobie maksymalny komfort w czasie gotowania, decydując się na rączkę antypoślizgową. Tu ponownie sprawdzi się silikon, który przy okazji jest miękki i nie powoduje otarć czy odcisków na dłoniach.
Bezpieczeństwo i brak oparzeń
W kuchni liczy się także bezpieczeństwo. Jeżeli korzystasz z kuchenni gazowej, na pewno nie raz miałeś do czynienia z płomieniem, który liznął nie tylko dno naczynia, ale też uchwyt. Intensywny płomień powoduje topienie plastiku i przypalanie drewna. Jednak warto dodać, że rączki drewniane można bezpiecznie stosować w piekarniku. W przeciwieństwie do plastikowych, które w wysokich temperaturach ulegają nieodwracalnym uszkodzeniom.
Kwestia estetyczna
Każdy, kto urządza kuchnię zwraca uwagę nie tylko na funkcjonalność i jakość wyposażenia, ale też jego estetykę. Nic dziwnego, że interesuje Cię wygląd rączki. Ciekawą opcją są uchwyty stalowe imitujące miedź, jak również uchwyty kolorowe np. czerwone.
Dodaj komentarz