Zioła wspomagające trawienie
Zioła wspomagające trawienie – zioła i przyprawy dodajemy do potraw głównie po to, aby dodać im aromatu i poprawić smak. Niewiele osób jednak wie, że niektóre przyprawy poprawiają trawienie oraz przyśpieszają metabolizm. Jak poprawić trawienie?
Przyprawy wspomagające odchudzanie
Zioła i przyprawy są niezbędne podczas procesu odchudzania, gdyż pomagają spalać kalorie. Do przypraw najczęściej używanych w polskiej kuchni i posiadających te cudowne właściwości, należy m.in. rozmaryn, ułatwia on trawienie tłustych potraw.
Właściwości majeranku
Kolejnym dodatkiem do potraw jest majeranek. Wspomaga on trawienie roślin strączkowych jak groch i fasola, ponadto zapobiega wzdęciom. Przyprawą bardzo często stosowaną w kuchni jest także lubczyk, który znacznie łagodzi zgagę i niestrawność, wspomaga przemianę materii, a swoim moczopędnym działaniem oczyszcza nerki.
Zioła właściwości
Stosując tymianek, jako dodatek do potraw możemy uwolnić się od bólów żołądka. Dobrze wpływa na organizm również koper, zapobiega on kolkom i skurczom, wspomaga pracę jelit i ułatwia wypróżnianie.
Kolendra z kolei polepsza trawienie, a także działa żółciopędnie, antyseptycznie i przeciwbólowo. Niezawodna w kuchni jest też mięta, wspomaga ona wydzielanie soku żołądkowego, reguluje proces trawienia i pracę żołądka, pobudza wydzielanie żółci.
Domowy sposób na wzdęcia
Warto też pamiętać o zdrowotnych właściwościach szałwii. Oprócz stosowania jej, jako płukanki w stanach zapalnych jamy ustnej, jest ona bardzo dobrym dodatkiem do potraw. Szałwia wspomaga trawienie tłuszczu, serów i mięs, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i usprawnia procesy trawienne.
Imbir a odchudzanie
Kolejną pozytywnie wpływającą na organizm przyprawą jest imbir, powszechnie stosowany podczas przeziębień, jednak idealnie sprawdza się także, jako dodatek do potraw, wspomaga on wydzielanie sokół trawiennych, czym pobudza pracę żołądka. Posiada również właściwości rozgrzewające i przyspieszające przemianę materii.
Produkty przyspieszające przemianę materii
Dobrym dodatkiem do potraw jest też bazylia chili i cząber. Bazylia przyspiesza trawienie tłuszczu i białek, chili poprawia ukrwienie i ułatwia trawienie, z kolei cząber zapobiega niestrawności i wzdęciom, wspomaga też funkcje trawienne.
Zioła wspomagające trawienie
Rzadziej stosowanym, ale równie pomocnym w procesach trawiennych jest jałowiec, oprócz tego, że zapobiega wzdęciom, ułatwia też usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
Kminek na wzdęcia
Dobrym dodatkiem w kuchni jest kminek, zwiększa wydzielanie soków żołądkowych i żółci, łagodzi wzdęcia i przyspiesza trawienie. Ponadto wspomaga pracę nerek, działa przeciwskurczowo i przeciwbólowo, a także reguluje procesy fermentacyjne w jelitach.
Do chętnie używanych przypraw należą też oregano, cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz i anyż. Wspomagają one procesy trawienne i wydzielanie soków żołądkowych.
Przyprawy należy dodawać pod koniec gotowania, aby nie straciły swoich właściwości. Zioła najlepiej stosować w formie świeżej lub suszyć w domu, gdyż te kupowane w sklepach często są zwietrzałe i tym samym tracą sporo swoich cennych właściwości.
Dodaj komentarz