Bitki ze schabu w sosie

Bitki ze schabu w sosie to nie tylko dietetyczne, ale także smaczne danie na codzienny i świąteczny obiad. Jak przygotować bitki ze schabu?

Przepis na bitki

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Sól oraz pieprz
  • Łyżeczka mielonego kminku
  • Kilka łyżek mąki
  • 3 łyżki oleju

Bitki wieprzowe ze schabu

Sposób przygotowania:

Mięso umyj, osusz i pokrój na 1 cm plastry oraz delikatnie rozbij tłuczkiem (przez folię spożywczą). Każdy kawałek mięsa obtocz w mące i podsmaż na złoty kolor. Mięso przełóż do rondla lub brytfanki i dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem posypując każdy z kawałków mięsa przyprawami. Na pozostałym na patelni oleju podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek, dodaj do mięsa po odsączeniu z oleju i całość zalej zimną wodą tak, aby zakryła ona mięso. Doprowadź do wrzenia i dodaj ziele angielskie oraz liść laurowy. Duś pod przykryciem około 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę, aby odparował nadmiar wody – zyskasz wówczas naturalny sos, do które nie trzeba już dodawać mąki.

Przepis na bitki ze schabu – propozycja podania

Bitki ze schabu doskonale komponują się z ziemniakami z wody, kaszą gryczaną lub jęczmienną, ryżem oraz świeżą surówką z kiszonej kapusty, ogórkami kiszonymi i buraczkami ćwikłowymi lub buraczkami zasmażanymi.

Smacznego!

 

Komentarze

  1. Hania pisze:

    Nie wiem jak Wam ale mnie zależy na jakości produktów, dlatego zaufałam serwisowi xxxxxx gdzie oprócz różnorodnych przepisów, można dostać potrzebne produkty do domu i to całkowicie za darmo. Wiedzieliście o tym?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *