Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej
Gulasz to smaczna i sycąca potrawa, którą można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Jak przygotować gulasz z łopatki wieprzowej z papryką? Sprawdź nasz przepis i zaskocz wszystkich wyjątkową odsłoną doskonale znanego dania.
Przepisy na łopatkę
Łopatka wieprzowa to smaczne mięso, które sprawdzi się, jako składnik mięsnego obiadu. Ładny i chudy kawałek łopatki warto wykorzystać, jako podstawę gulaszu, który podamy z kaszą gryczaną, brązowym ryżem lub z plackami ziemniaczanymi albo kopytkami.
Prosty gulasz wieprzowy
Gulasz wieprzowy z papryką przygotuje niemal każdy, bez względu na doświadczenie w kuchni. Podstawą dania jest oczywiście łopatka wieprzowa, która dzięki aromatycznej papryce oraz innym warzywom zyska całkiem nowy smak.
Warto zobaczyć także: Dietetyczne zupy przepisy
Łopatka wieprzowa przepis na obiad
Aby przygotować obiad z łopatki potrzebujesz:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 torebkę słodkiej papryki w proszku
- 4 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 dużą marchewkę
- 2 papryki w różnych kolorach
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- łyżeczkę kminku
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Prosty gulasz wieprzowy sposób wykonania:
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wykrój błony i nadmiar tłuszczu. Oczyszczone mięso pokrój na równą kostkę wielkości 1,5 – 2 cm. Na patelnię wlej olej i delikatnie podgrzej, następnie wsyp paprykę w proszku – olej nie może być gorący bo papryka się spali i stanie się gorzka. Ciągle mieszając podsmaż paprykę przez około 1 minutę, dodaj mięso i dokładnie wymieszaj z paprykowym olejem. Smaż do momentu, aż mięso uzyska złoty kolor.
Przepis gulasz wieprzowy
Mięso przełóż z patelni do niskiego rondla. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na tej samej patelni, na której smażyło się mięso (jeżeli olej się przypalił patelnię umyj, wytrzyj do sucha i dodaj świeży). Pozostałe na patelni resztki soków z mięsa oraz aromat papryki przejdą do warzyw i nadadzą im wyrazisty smak. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodaj na patelnię pokrojoną w słupki lub kostkę marchewkę, papryki i selera naciowego. Całość smaż jeszcze 2-3 minuty i dodaj do mięsa.
Z innej kategorii: Przepis na zupę kapuścianą
Pyszny gulasz wieprzowy
Mięso z warzywami zalej wodą tak, aby przykryła całość, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem do uzyskania miękkości około 45 minut. Przed końcem duszenia zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody, aby powstał gęsty sos, dzięki czemu unikniesz dodawania mąki i obniżysz kaloryczność dania.
Gulasz podawaj z kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, ziemniakami z wody i surówką np. z marchewki, drobno posiekanego czosnku, świeżych ziół i mielonej kolendry – surówkę skrop oliwą z oliwek i odrobiną cytryny.
Tak przygotowane danie z łopatki wieprzowej trafi w każde gusta i stanie się ulubionym pomysłem nie tylko na codzienny obiad.
Smacznego!
Dodaj komentarz