Przepis na gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz to smaczna i sycąca potrawa, którą można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Jak przygotować gulasz z łopatki wieprzowej z papryką? Sprawdź nasz przepis i zaskocz wszystkich wyjątkową odsłoną doskonale znanego dania.

Przepisy na łopatkę

Łopatka wieprzowa to smaczne mięso, które sprawdzi się, jako składnik mięsnego obiadu. Ładny i chudy kawałek łopatki warto wykorzystać, jako podstawę gulaszu, który podamy z kaszą gryczaną, brązowym ryżem lub z plackami ziemniaczanymi albo kopytkami.

Prosty gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z papryką przygotuje niemal każdy, bez względu na doświadczenie w kuchni. Podstawą dania jest oczywiście łopatka wieprzowa, która dzięki aromatycznej papryce oraz innym warzywom zyska całkiem nowy smak.

Warto zobaczyć także: Dietetyczne zupy przepisy

Łopatka wieprzowa przepis na obiad

Aby przygotować obiad z łopatki potrzebujesz:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 torebkę słodkiej papryki w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 dużą marchewkę
  • 2 papryki w różnych kolorach
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • łyżeczkę kminku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Prosty gulasz wieprzowy sposób wykonania:

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wykrój błony i nadmiar tłuszczu. Oczyszczone mięso pokrój na równą kostkę wielkości 1,5 – 2 cm. Na patelnię wlej olej i delikatnie podgrzej, następnie wsyp paprykę w proszku – olej nie może być gorący bo papryka się spali i  stanie się gorzka. Ciągle mieszając podsmaż paprykę przez około 1 minutę, dodaj mięso i dokładnie wymieszaj z paprykowym olejem. Smaż do momentu, aż mięso uzyska złoty kolor.


 

Przepis gulasz wieprzowy

gulaszwieprzowinyMięso przełóż z patelni do niskiego rondla. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę i zeszklij na tej samej patelni, na której smażyło się mięso (jeżeli olej się przypalił patelnię umyj, wytrzyj do sucha i dodaj świeży). Pozostałe na patelni resztki soków z mięsa oraz aromat papryki przejdą do warzyw i nadadzą im wyrazisty smak. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodaj na patelnię pokrojoną w słupki lub kostkę marchewkę, papryki i selera naciowego. Całość smaż jeszcze 2-3 minuty i dodaj do mięsa.

Z innej kategorii: Przepis na zupę kapuścianą

Pyszny gulasz wieprzowy

Mięso z warzywami zalej wodą tak, aby przykryła całość, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem do uzyskania miękkości około 45 minut. Przed końcem duszenia zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody, aby powstał gęsty sos, dzięki czemu unikniesz dodawania mąki i obniżysz kaloryczność dania.

Gulasz podawaj z kaszą, kopytkami, kluskami śląskimi, ziemniakami z wody i surówką np. z marchewki, drobno posiekanego czosnku, świeżych ziół i mielonej kolendry – surówkę skrop oliwą z oliwek i odrobiną cytryny.

Tak przygotowane danie z łopatki wieprzowej trafi w każde gusta i stanie się ulubionym pomysłem nie tylko na codzienny obiad.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *