Przepis na churrosy w sosie czekoladowym

Przepis na stworzenie jednego z najciekawszych, bo zarazem mających swoje korzenie w Hiszpanii, deserów świata. Prosty do przygotowania, szybki. Starcza na 24 kawałki churrosów.
Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 115 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka soli
- 1 szklanka mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki czekolady (mlecznej lub ciemnej, można też obu)
- 1 szklanka śmietany kremowej
- olej roślinny (do smażenia)
Sposób przygotowania
W płaskiej misce mieszamy ze sobą cukier i cynamon, a następnie odkładamy na bok. Bierzemy rondelek i topimy w nim masło z dodatkiem wody, 2 łyżek cukru oraz solą. Gotujemy cały wywar, a następnie – gdy będzie się gotował – zmniejszamy ogień na mały. Dodajemy mąkę i mieszamy do czasu uformowania się swoistej kulki. Wtedy możemy zdjąć całość z ognia i dodać do niej jajka. Robimy to pojedynczo, mieszając przy okazji, aż wszystko ładnie się połączy.
Całość umieszczamy w woreczku, którego róg odcinamy. Do głębokiej patelni dolewamy oliwy i podgrzewamy całość do mniej więcej 180 stopni Celsjusz. W międzyczasie naszą czekoladę umieszczamy w misce i wylewamy na nią gorącą śmietankę. Zostawiamy całość na 1-2 minuty, a następnie utrzepujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ciasto umieszczamy w gorącym oleju, używając łyżki lub noża by odciąć jego końcówkę i uzyskać kształt churros. Smażymy je przez 6 minut, a następnie zdejmujemy i zostawiamy na ręczniku, by ten wchłonął nadmiar oleju. Szybko dodajemy cynamon i podajemy równie szybko z sosem czekoladowym.
Uwielbiam! 🙂 A do smażenia najlepszy jest olej rzepakowy – świetnie znosi wysokie temperatury i daje się potem dość dobrze odsączyć na papierowym ręczniku 🙂