Cebula z nadzieniem
Zaprezentowana w tym przepisie cebula z farszem z kapusty i innych dodatków jest wspaniałym daniem na różnego rodzaju imprezy i święta. Doskonale wygląda i można ją podawać jako przystawkę.
Składniki
Starczają na cztery porcje
- 4 duże cebule (czerwone)
- 1/4 czerwonej kapusty
- 1 gruszka
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki selera (startego)
- 1 kawałek sera gorgonzola
- sól, pieprz, miód, oliwa z oliwek
Przygotowanie
Zaczynamy od obrania naszych cebul – dbamy o to, by wciąć jej “kapelusz”, a więc górną ich część. Następnie wydrążamy środek, wsypując do niego szczyptę soli i pieprzu. Całość polewamy niewielką ilością oliwy, a następnie odstawiamy na czas przygotowania farszu.
By zrobić nadzienie szatkujemy kapustę, a następnie obraną gruszkę trzemy na tarce – podobnie, jak seler. Rodzynki kroimy na drobne kawałki, a to wszystko mieszamy e sobą i przyprawiamy solą i pieprzem. Dbamy też, aby dodać kilka kropel miodu. Następnie farszem wypełniamy cebule, by po chwili włożyć je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy je aż będą miękkie (trwa to mniej więcej 25 minut).
Bardzo ciekawy pomysł 🙂 Aczkolwiek połączenia słodkich rodzynek i miodu z gorzką oliwą sobie nie wyobrażam, chyba lepszy byłby bezsmakowy olej rzepakowy?
Kwestia gustu ale bardzo dobry olej rzepakowy jest w jemcodobre, sama często kupuje.
Super ciekawy pomysł 🙂 Uwielbiam czerwoną cebulę. Ostatnio chodzą mi po głowie zapiekane papryczki z farszem, ale chyba zdecyduję się na Twój przepis, bo jeszcze nie jadłem takiego cudaka 😉 Czy cebula przy zapieczeniu traci trochę ze swojej ostrości?
Wygląda bardzo efektownie i zachęca do spróbowania. Bardzo pomysłowe i na pewno smaczne połączenie smakowe… 🙂