Sery jednymi z najstarszych produktów spożywczych

Jednym z najstarszych, a zarazem najbardziej rozpowszechnionych produktów spożywczych n całym świecie jest ser. Powstały na bazie mleka, produkowany jest obecnie w bardzo wielu różnych wariantach, różniących się od siebie zawartością i typem mleka, ale też wyglądem, kolorem, konsystencją oraz rozmiarem. Współcześnie zakłada się, że ser jest produkowany w niemal każdym kraju  świata. Powszechnie jest on produktem cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, aczkolwiek często unikanym przez osoby chcące zrzucić parę kilogramów. Zapraszamy do zapoznania się z artykułem dokładnie opisującym ten właśnie ser.

Historia sera

Jeżeli chodzi o historię tego produktu spożywczego to ta jest dość niejasna, choć ? jak twierdzą naukowcy z całego świata ? rozpoczęła się na pewno już w czasach starożytnych, a przynajmniej na większą skalę. Twierdzi się, że pierwsze oznaki wytwarzania sera można było zobaczyć już 5,5 tysiąca lat przed naszą erą, co ciekawe, w regionie, na którym obecnie znajdują się polskie Kujawy. Najwcześniejszą z proponowanych dat powstania sera wydaje się być rok 8000 przed naszą erą ? wtedy, jak się uważa, owce zostały po raz pierwszy udomowione.

Kwestią sporną wciąż pozostaje fakt, gdzie dokładnie po raz pierwszy pojawił się ser. Obecnie nie wiadomo, czy była to Europa czy Azja ? pewne jest jednak, że duży wpływ na upowszechnienie sera w krajach europejskich mieli Rzymianie.

Somerset-Cheddar

Gdy tylko Rzymianie zaznajomili całą Europę z serem, zaczęły powstawać jego różne rodzaje ? głównie dlatego, że w każdym obszarze zwierzęta różniły się od siebie, a ludzie zaczęli eksperymentować z różnymi rodzajami mleka (krowim, kozim). Doszły do tego tradycje i kulinarne nawyki, co doprowadziło do powstania bardzo wielu znanych do dziś serów.

Powstawanie sera

Proces powstawania sera nie jest skomplikowany. Rozpoczyna się od normalizacji, czyli wyrównania poziomu tłuszczu w mleku ? tuż po tym poddaje się je pasteryzacji (choć jest to opcjonalne, obecnie bardzo często się to praktykuje) ? kolejnym krokiem jest wytworzenie tak zwanej serwatki, głównie poprzez dodanie bakterii do danego rodzaju sera. Mimo, iż sam proces rozpoczynania produkcji sera (powyżej opisany) jest taki sam dla niemal wszystkich jego rodzajów, dalsze jego etapy różnią się i w pełni zależą od tego, jaki efekt końcowy zamierza się osiągnąć i jaki ser chce się wyprodukować.

Wpływ na zdrowie

Różnego rodzaju serom przypisuje się zróżnicowane właściwości mające niebagatelny wpływ na zdrowie. Przeprowadzone przez naukowców badania każą sądzić, iż sery typu mozzarella czy cheddar, a także te szwajcarskie i amerykańskie posiadają właściwości pozwalające zapobiegać psuciu się zębów. Wszystko za sprawą bogatej zawartości wapnia, białka i fosforu w tych serach.

Kolejne badania udowodniły, że ser ma bardzo duży wpływ na nasz sen. W przeciwieństwie do popularnego zabobonu, według którego ser może wywołać koszmary udowodniono, że efekt na sen jest wprost przeciwny ? pozytywny. Większość przebadanych osób po spożyciu sera przed snem stwierdziła, że spało jej się lepiej. Wydaje się, że to za sprawą tryptofanu, który pozwala zredukować stres.

Podobnie, jak większość produktów mlecznych ser zawiera w sobie kazeinę ? substancję, która po spożyciu rozbija się na kilka różnych składników chemicznych. Wierzy się, że te składniki pozwalają zapobiegać autyzmowi oraz w znacznym stopniu poprawiają proces jego leczenia.

Ser jest produktem, którego często unikają osoby nietolerujące laktozy ? nie bez powodu, bowiem większość serów jest w nią bogata. Nie należy jednak generalizować i trzeba powiedzieć, iż istnieje wiele rodzajów sera, które zostały ?ograbione? z laktozy ? jako przykład można podać Cheddar, który zawiera zaledwie pięć procent tego składnika.

Warto wspomnieć, iż kilka niezależnych badań udowodniło, iż spożywając ser codziennie jest się w stanie stracić na wadze, a także obniżyć poziom cukru i ciśnienie krwi.

Podsumowanie

Ser nie bez powodu jest jednym z najczęściej spożywanych produktów na świecie. Oferuje bowiem nie tylko bogactwo różnorodnych smaków, ale także ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Właśnie dlatego warto zastanowić się nad wprowadzeniem go do własnej diety.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *