Przepis na wybuchową sałatkę z granatem i łososiem
Choć granat nie jest u nas zbyt popularnym owocem, jakoś znalazł się u mnie w lodówce. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak tylko wykorzystać go w jakiś sposób. Postawiłam na sałatkę.
Składniki – sałatka
- 1 granat
- 150 g łososia wędzonego
- 1 ogórek
- 1 opakowanie roszponki
- 3 rzodkiewki
- 3 jajka na twardo
- szczypiorek
Składniki – sos
- 100 ml jogurtu
- 50 ml majonezu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- biały pieprz
- 100 gram sera pleśniowego (z niebieską lub zieloną pleśnią)
Sposób przygotowania
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki na sos, w tym starty na tarce ser pleśniowy. Bierzemy półmisek, na którym układamy roszponkę, a na niej pokrojone w plastry ogórek i rzodkiewkę, jak również jajka (również pokrojone). Dodajemy także cząstki łososia. Z naszego granatu wydobywamy kulki – musimy w tym celu przekroić go na pół, a następnie uderzyć łyżką w jego spód. Te kulki dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem i doprawiamy szczypiorkiem – podajemy od razu.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz