Domowe batony bounty

Domowe batony bounty to idealna alternatywa dla sklepowych słodyczy. Są zdrowe, mniej kaloryczne i oczywiście wolne od wszelkich chemicznych dodatków do żywności, co sprawia, że można bez obaw przygotować je dla dzieci.

Bounty przepis – składniki:

  • Duże opakowanie wiórków kokosowych około 250-300 g
  • 2 – 3 łyżki miodu
  • Puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego extra virgin (wcześniej rozpuszczonego i ostudzonego do temperatury pokojowej)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekolady mlecznej

Domowe bounty – sposób przygotowania:

Wiórki kokosowe zalej całą puszką mleka kokosowego i odczekaj, aż napęcznieją (około 1 godziny). Następnie całość wymieszaj i dodaj pozostałe składniki – olej kokosowy musi być rozpuszczony i mieć temperaturę pokojową.

Może cię zainteresować: Cukinia z mięsem mielonym zapiekana

Jeżeli korzystasz ze scukrzonego miodu możesz go rozpuścić w kąpieli wodnej, by lepiej połączył się z innymi składnikami, ale aby nie stracił wartości odżywczych woda nie może być gorąca, a jedynie ciepła. Gotową masę odstaw do schłodzenia na kilka minut do lodówki i zacznij przygotowywać polewę.

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w wodnej kąpieli. Następnie formuj z kokosowej masy małe batoniki i zanurzaj je na łyżce cedzakowej w roztopionej czekoladzie i odkładaj na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz batony oblać roztopioną czekoladą także bezpośrednio na tacce lub desce, ale wówczas spód może być nie do końca pokryty czekoladą. Gotowe batoniki odstaw do lodówki, aby czekolada całkowicie zastygła.

Domowe batony bounty to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska, ale także pełnowartościowe źródło cennego w diecie błonnika, którego wiórki kokosowe zawierają bardzo dużo.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *