Cukinia z mięsem mielonym zapiekana

cukinia z mięsem mielonym zapiekana

Cukinia z mięsem mielonym zapiekana – smaczne i tanie danie obiadowe oparte na letnim warzywie sezonowym, jakim jest cukinia. Doskonałe dla wszystkich zwolenników zdrowych zapiekanek domowej roboty.

Składniki:

Cukinia z mięsem mielonym zapiekana

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 40 dag mięsa mielonego (najlepiej zmielić mięso w domu)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g sera żółtego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki keczupu
  • olej rzepakowy
  • siekana natka pietruszki – opcjonalnie
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym – wykonanie:

Cukinie myjemy pod strumieniem wody, usuwamy końcówki i przekrajamy warzywa na pół. Środek usuwamy łyżeczką, chyba że cukinie są młode – wtedy nie musimy usuwać pestek, ponieważ są bardzo miękkie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy siekaną cebulkę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Kroimy w kostkę czerwoną paprykę i dodajemy do cebuli i czosnku. Mieszamy i dusimy. Po kilku minutach wrzucamy na patelnię zmielone mięso. Kiedy mięso wstępnie się usmaży, dodajemy tymianek, bazylię, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodajemy keczup i mieszamy.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki cukinii. Wierzch posypujemy startym serem albo kładziemy plasterki. Cukinie umieszczamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, a piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Pieczemy przez około 30 minut.

Cukinia z mięsem mielonym zapiekana – co dodać?

Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym warto wykorzystać w czasie, kiedy warzywa sezonowe są niezwykle tanie. Po upieczeniu możemy posypać zapiekanki natką pietruszki. Wspaniale smakują na gorąco, dodatkowo polane keczupem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *