Cukinia z mięsem mielonym zapiekana
Cukinia z mięsem mielonym zapiekana – smaczne i tanie danie obiadowe oparte na letnim warzywie sezonowym, jakim jest cukinia. Doskonałe dla wszystkich zwolenników zdrowych zapiekanek domowej roboty.
Składniki:
Cukinia z mięsem mielonym zapiekana
- 2 średniej wielkości cukinie
- 40 dag mięsa mielonego (najlepiej zmielić mięso w domu)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 250 g sera żółtego
- 1 czerwona papryka
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki keczupu
- olej rzepakowy
- siekana natka pietruszki – opcjonalnie
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym – wykonanie:
Cukinie myjemy pod strumieniem wody, usuwamy końcówki i przekrajamy warzywa na pół. Środek usuwamy łyżeczką, chyba że cukinie są młode – wtedy nie musimy usuwać pestek, ponieważ są bardzo miękkie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy siekaną cebulkę, aż się zeszkli, a następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Kroimy w kostkę czerwoną paprykę i dodajemy do cebuli i czosnku. Mieszamy i dusimy. Po kilku minutach wrzucamy na patelnię zmielone mięso. Kiedy mięso wstępnie się usmaży, dodajemy tymianek, bazylię, słodką paprykę oraz sól i pieprz. Dodajemy keczup i mieszamy.
Tak przygotowanym farszem wypełniamy łódeczki cukinii. Wierzch posypujemy startym serem albo kładziemy plasterki. Cukinie umieszczamy w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, a piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Pieczemy przez około 30 minut.
Cukinia z mięsem mielonym zapiekana – co dodać?
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym warto wykorzystać w czasie, kiedy warzywa sezonowe są niezwykle tanie. Po upieczeniu możemy posypać zapiekanki natką pietruszki. Wspaniale smakują na gorąco, dodatkowo polane keczupem. Smacznego!
Dodaj komentarz