Przepis na batony proteinowe

Przepis na batony proteinowe – domowe batony proteinowe to idealny pomysł na zdrową przekąskę, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Jak samodzielnie zrobić przepyszne proteinowe łakocie, które doskonale sprawdzą się zarówno w przypadku osób aktywnych fizycznie, jak i potrzebujących dawki energii np. w szkole, dzieci.

Batoniki proteinowe cieszą się ostatnio ogromną popularnością. Niestety te kupowane w sklepie nie dość, że są drogie, to jeszcze zawierają masę sztucznych dodatków – znajdziemy w nich konserwanty, barwniki, czyli masę E przeróżnego rodzaju oraz tłuszcze trans i inne niezbyt pożądane w diecie dodatki do żywności.

Domowe batony proteinowe

W zaciszu własnej kuchni możemy przygotować wiele proteinowych łakoci. Z bazy do batonów możemy także zrobić domowe czekoladki obtoczone w różnych posypkach np. orzechach wiórkach kokosowych lub migdałach, które zabierzemy do pracy lub potraktujemy, jako szybką i cenną dla naszych mięśni przekąskę tuż po treningu.

Jak zrobić batony proteinowe?

Przygotowanie zdrowych batonów proteinowych jest tak naprawdę banalnie proste. Co więcej w takiej przekąsce nie znajdziesz białego cukru, tłuszczu trans i sztucznych dodatków!

Batony proteinowe przepis

Batony proteinowe o smaku czekoladowym – składniki:

  • 40 g odżywki białkowej o smaku czekoladowym
  • 50 g naturalnego kakao
  • 140 g naturalnego miodu
  • 150 g płatków owsianych
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 100 g ziaren sezamu

Przepis na batony proteinowe – Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiksuj za pomocą robota kuchennego. Do płatków dodaj resztę składników i jeszcze raz przemieszaj, aby masa się połączyła (konsystencją powinna przypominać mokry piasek. Jeżeli masa jest zbyt sucha możesz dodać jeszcze troszkę miodu lub łyżeczkę oleju sezamowego.

Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (później czekoladowy blok pokroisz na porcje) lub formuj z niej małe batoniki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia tacce – możesz wcześniej obtoczyć je w mielonych orzechach, wiórkach kokosowych lub startej gorzkiej czekoladzie. Batoniki przed spożyciem schładzaj przez minimum 30 minut w lodówce. Przekąskę możesz przechowywać w lodówce przez około 5 dni.

Dieta dla kulturysty

Batony proteinowe błędnie postrzegane są, jako produkt jedynie dla kulturystów. Tak naprawdę sprawdzą się w przypadku każdego, kto potrzebuje dodatkowej dawki energii oraz idealnie zastąpią tradycyjne słodycze.

Produkty proteinowe sprawdza się w każdej diecie. Składniki wykorzystywane podczas przygotowywania batonów proteinowych można dowolnie modyfikować m.in. zmieniając smak odżywki białkowej np. wybierając odzywkę waniliową i dodając zmielone migdały otrzymamy wykwintne batony o marcepanowym smaku, a odżywka o owocowym smaku idealnie skomponuje się z posiekanymi, suszonymi owocami.

Przepis na kulki proteinowe

Kulki lub trufle proteinowe przygotowujemy tak samo, jak batony z tym, że zmieniamy ich kształt. Z podanego powyżej przepisu otrzymamy około 15 kulek, które z pewnością nie przetrwają spokojnie w lodówce dłużej niż 1 dzień.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *