Kaszankowo-jabłkowa zapiekanka

Kaszankowo-jabłkowa zapiekanka

Składniki

  • 2 jabłka
  • 10 dag sera żółtego
  • olej
  • 2 jajka
  • 4 ziemniaki (jak największe)
  • 4 kaszanki (z kaszy gryczanej)
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki, szczypiorek
  • tymianek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
  • 3 cebule

Przygotowanie

Na początku gotujemy ziemniaki (w łupinach), by potem obrać je i pokroić w plastry. Zrywamy skórkę z kaszanki i kroimy w plastry. Obieramy także jabłko, a następnie tak samo je kroimy. To samo z cebulą. Bierzemy do ręki mały garnek, a w nim mieszamy jajka, śmietanę i tarty ser. Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie pokrywamy naczynie olejem i układamy w nim obok siebie kaszankę, jabłko, ziemniaka, cebulę. Robimy to do momentu, gdy zapełnimy naczynie – gdy tak się stanie, zalewamy wszystko wcześniejszym sosem z małego garnka. Do smaku możemy jeszcze doprawić szczypiorkiem i pietruszką. Wsadzamy do piekarnika i zostawiamy w nim na 30 minut, piekąc w 190 stopniach Celsjusza.

Kaszankowo-jabłkowa zapiekanka

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *