Kaszankowo-jabłkowa zapiekanka
Składniki
- 2 jabłka
- 10 dag sera żółtego
- olej
- 2 jajka
- 4 ziemniaki (jak największe)
- 4 kaszanki (z kaszy gryczanej)
- 150 ml śmietany
- natka pietruszki, szczypiorek
- tymianek, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn
- 3 cebule
Przygotowanie
Na początku gotujemy ziemniaki (w łupinach), by potem obrać je i pokroić w plastry. Zrywamy skórkę z kaszanki i kroimy w plastry. Obieramy także jabłko, a następnie tak samo je kroimy. To samo z cebulą. Bierzemy do ręki mały garnek, a w nim mieszamy jajka, śmietanę i tarty ser. Dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie pokrywamy naczynie olejem i układamy w nim obok siebie kaszankę, jabłko, ziemniaka, cebulę. Robimy to do momentu, gdy zapełnimy naczynie – gdy tak się stanie, zalewamy wszystko wcześniejszym sosem z małego garnka. Do smaku możemy jeszcze doprawić szczypiorkiem i pietruszką. Wsadzamy do piekarnika i zostawiamy w nim na 30 minut, piekąc w 190 stopniach Celsjusza.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz