Przepis na kaszę jaglaną z warzywami

przepis na kaszę jaglaną z warzywami

Przepis na kaszę jaglaną z warzywami – doskonała propozycja dla wegetarian, wegan i nie tylko. To prosty przepis na obiad, który obfituje w substancje odżywcze i witaminy.

Jaglanka z warzywami

Jaglanka z warzywami jest pyszna, lekkostrawna i łatwa do przygotowania. Warto po nią sięgnąć, kiedy mamy mało czasu, a chcemy jeść zdrowo i tanio.

Przeczytaj także:Przepis na hummus z cieciorki

Przepis

Składniki do jaglanki z warzywami:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka (czerwona lub zielona)
  • 1 duży pomidor
  • sól morska jodowana
  • pieprz czarny lub ziołowy
  • kurkuma
  • olej rzepakowy
Jak ją dobrze przyrządzić?

Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, a potem polewany wrzątkiem, żeby straciła swoją gorycz. Dolewamy do kaszy 2 szklanki wody, dodajemy 3 małe szczypty soli i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Mieszamy, żeby kasza nie przywarła. Czekamy, aż wchłonie wodę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju rzepakowym aż do zeszklenia. Kroimy marchewkę na plasterki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych warzyw. W dalszym ciągu smażymy. Po 2 minutach dolewamy 3/4 szklanki wody i dusimy całość przez około 15 minut.

Z innej kategorii: Przepis sos czosnkowy

Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę i przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą wedle uznania. Jaglanka z warzywami jest gotowa. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *