Przepis na kaszę jaglaną z warzywami
Przepis na kaszę jaglaną z warzywami – doskonała propozycja dla wegetarian, wegan i nie tylko. To prosty przepis na obiad, który obfituje w substancje odżywcze i witaminy.
Jaglanka z warzywami
Jaglanka z warzywami jest pyszna, lekkostrawna i łatwa do przygotowania. Warto po nią sięgnąć, kiedy mamy mało czasu, a chcemy jeść zdrowo i tanio.
Przeczytaj także:Przepis na hummus z cieciorki
Przepis
Składniki do jaglanki z warzywami:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 papryka (czerwona lub zielona)
- 1 duży pomidor
- sól morska jodowana
- pieprz czarny lub ziołowy
- kurkuma
- olej rzepakowy
Jak ją dobrze przyrządzić?
Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą, a potem polewany wrzątkiem, żeby straciła swoją gorycz. Dolewamy do kaszy 2 szklanki wody, dodajemy 3 małe szczypty soli i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Mieszamy, żeby kasza nie przywarła. Czekamy, aż wchłonie wodę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju rzepakowym aż do zeszklenia. Kroimy marchewkę na plasterki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do pozostałych warzyw. W dalszym ciągu smażymy. Po 2 minutach dolewamy 3/4 szklanki wody i dusimy całość przez około 15 minut.
Z innej kategorii: Przepis sos czosnkowy
Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę i przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą wedle uznania. Jaglanka z warzywami jest gotowa. Smacznego!
zrobiłam dzisiaj na obiad, bardzo smaczne i szybko.