Przepis kasza jaglana na śniadanie

Szukając smacznego i przede wszystkim zdrowego pomysłu na śniadanie warto tradycyjne płatki śniadaniowe, owsiankę lub kanapkę zastąpić kaszą jaglaną, która dostarczy cennych dla zdrowia witamin i minerałów oraz zapewni zastrzyk energii na wiele godzin. Jak przygotować kaszę jaglaną? Czy kasza jaglana jest zdrowa?

Kasza na śniadanie

Neutralny i delikatny smak kaszy jaglanej sprawia, że doskonale komponuje się ona zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami. Przepisy z kaszy jaglanej na słodko na pewno przypadną do gustu dzieciom i nieco starszym łasuchom – ten rodzaj kaszy idealnie sprawdzi się także w roli deseru lub podwieczorku np. w postaci sycącego budyniu z dodatkiem domowego soku malinowego. Kasza jaglana jak przygotować?

Kasza jaglana wlasciwosci

Wielu dietetyków twierdzi, że powstająca z prosa kasza jaglana powinna na stałe zagościć w naszych codziennych jadłospisach. Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną? Przede wszystkim ze względu na jej cenne wartości odżywcze – zawiera m.in. sporo witamin z grupy B, witaminę E oraz przeciwdziałające anemii żelazo.


Kasza gryczana działa zasadotwórczo, czyli niweluje szkodliwe działanie zakwaszające wielu produktów spożywczych, ponadto nie zawiera glutenu i działa antywirusowo, co sprawia, że wspiera organizm w czasie sezonowych infekcji.

Kasza jaglana zdrowie

Oprócz regulowania gospodarki kwasowo – zasadowej naszego organizmu kasza jaglana wpływa także w pozytywny sposób na skórę, włosy i paznokcie (zawiera krzem), dostarcza wspierającej pamięć i koncentrację lecytyny oraz obniża poziom złego cholesterolu. Niestety kasza jaglana jest dość kaloryczna i posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego, choć pomaga regulować przemianę materii nie jest wskazana w czasie stosowania diet odchudzających oraz powinna być spożywana z umiarem przez diabetyków.

Z innej kategorii: Mleko sojowe czy krowie

Kasza jaglana jak gotować żeby nie była gorzka

Kluczem do przygotowania smacznego posiłku z kaszą jaglaną jest jej odpowiednie ugotowanie. Aby pozbyć się goryczki należy odmierzoną porcję kaszy przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i następnie przelać wrzątkiem – to wystarczy, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Jak przygotowac kasze jaglana?

Jak ugotować kasze jaglaną

Gotowanie kaszy jaglanej jest bardzo proste. Kasza jaglana na mleku przepis

  1. przepłukać i przelać wrzątkiem 1 szklankę kaszy (proporcja na 1 dużą lub 2 małe porcje)
  2. zagotować w rondlu z grubym dnem 2 i 1/2 szklanki wody lub mleka
  3. wrzucić kaszę do gotującej się wody lub mleka
  4. dodać sól lub cukier do maku oraz łyżeczkę masła lub oleju
  5. delikatnie przemieszać
  6. przykryć pokrywką i gotować około 20 minut na małym ogniu, po ugotowaniu pozostawić jeszcze na 3-4 minuty pod przykryciem i następnie zdjąć pokrywkę, aby odparował ewentualny nadmiar wody lub mleka

Ważne jest, aby kaszy jaglanej nie mieszać w trakcie gotowania, bo nie będzie sypka i zrobi się z niej kleista i mało apetyczna masa.

Pomysł na kaszę jaglaną

Kaszę jaglaną możemy przygotować na wiele sposobów. W zależności od upodobań smakowych można do niej dodać ulubione świeże lub suszone owoce, orzechy, bakalie, warzywa lub dodać ją do obiadu zamiast ziemniaków.

Kasza jaglana z rodzynkami

Aby przygotować kaszę jaglaną z rodzynkami wystarczy ugotować kaszę wedle przepisu powyżej na mleku lub wodzie i po ugotowaniu dodać do niej namoczone we wrzątku i opłukane zimną woda rodzynki – moczenie i płukanie rodzynek pomoże pozbyć się substancji konserwujących.

Jak sie gotuje kasza jaglana

Gotując kaszę jaglaną należy pamiętać, że zawiera ona sporo kalorii – 350 w 100 g, dlatego warto oszczędnie dozować słodkie i kaloryczne dodatki, aby nie stała się bombą kaloryczną.

Może cię zainteresować temat: Pączki z ziemniaków gotowanych

kaszkaŚniadanie z kaszą jaglaną to dobry pomysł do osób, które raczej nie mają problemów z utrzymaniem właściwej wagi ciała lub po prostu potrzebują dawki energii np. po nieprzespanej nocy. Warto pamiętać, że dość wysoki indeks glikemiczny ugotowanej kaszy jaglanej powoduje, że posiłek szybko podnosi poziom cukru we krwi, dlatego ten rodzaj kaszy raczej nie nadaje się dla osób chorujących na cukrzycę.

Kasza jaglana na słodko dla dzieci

Dzieci uwielbiają słodkie śniadania, dlatego kasza jaglana z bakaliami, świeżymi owocami czy jogurtem będzie na pewno zdrowszym pomysłem na śniadanie niż pełne cukru i sztucznych dodatków płatki śniadaniowe lub kanapka z masłem czekoladowym.

Przepis na kasze jaglaną możemy dowolnie modyfikować. Ugotowana na wodzie (bez soli i cukru) będzie idealnym dodatkiem do zupek dla starszych niemowląt lub składnikiem sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *