Przepis na placki cukiniowo-koprowe
Podany przepis stanowi wspaniałą alternatywę dla placków ziemniaczanych, która powinna się spodobać wszystkim wielbicielom smaku cukinii. Ich przygotowywanie jest proste i znacznie szybsze od robienia wspomnianych placków ziemniaczanych.
Składniki:
- 1 duża cukinia / 2 małe cukinie
- 100 ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- koperek
- szczypiorek
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- maggi – dla wyrazistego smaku
Sposób przygotowania
Na samym początku nieobraną cukinię ścieramy na tarce, a następnie odsączamy jej zbędny sok (musimy zostawić ją na kilka minut do postania). Gdy się z tym uporamy, przygotowujemy ciasto – w tym celu mieszamy mleko, mąkę i jajko. Do całości dodajemy wcześniej odsączoną z soku cukinię.
Doprawiamy koprem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem (ewentualnie innymi przyprawami, które lubimy), a następnie smażymy na wysmarowanej oliwą patelni z obu stron. Optymalna ilość na placek to 1 łyżka cukinii zmieszanej z ciastem.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
to coś dla mnie:) podoba mi się zestawienie smaków:)