Przepis na ciastka owsiane z miodem
Przepis na ciastka owsiane z miodem – pyszny sposób na słodką przekąskę, którą można zabrać na spacer lub do pracy. Owsiane ciasteczka z miodem są niezwykle proste i szybkie do wykonania, a jednocześnie dużo zdrowsze niż słodycze ze sklepu.
Ciastka owsiane z miodem przepis
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki rozgniecionych orzechów (najlepiej włoskich)
- 4 łyżki miodu dowolnego rodzaju
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
W przepisie należy wykorzystać płatki zwykłe, a nie błyskawiczne. Ciasteczka z miodem są produktem fit, bo nie zawierają cukru. W zupełności wystarcza słodki smak miodu i rodzynek. Mogą je jeść osoby na diecie.
Wykonanie – owsiane ciasteczka z miodem:
Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy, aby były równomiernie rozłożone. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, a następnie natłuszczamy ją olejem rzepakowym (może być też inny olej lub oliwa z oliwek). Na tak przygotowanej blasze partiami nakładamy łyżką powstałą masę. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC i pieczemy ciastka przez około 20 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika czekamy, aż ostygną i możemy cieszyć się ich smakiem.
Domowe, dietetyczne ciastka z płatków owsianych to propozycja, który uda się każdemu. Można też dodać do nich wiórki kokosowe. Po upieczeniu możemy długo je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swojej świeżości. Smacznego!
Świetny przepis, wreszcie upiekę swoje ciasteczka bo wychodzą taniej niż w sklepie no i przede wszystkim są na pewno zdrowsze bo wiem co do nich dodaję 🙂
Ciastka wychodzą z tego przepis smaczniejsze niż ze sklepu na prawdę polecam.
bardzo lubię takie ciasteczka, bardzo fajna przekąska.
Ani jednego ciastka nie udało się zdjąć w całości z blachy. Wszystko się rozkruszyło, a właściwie rozpadło w “drobny mak”.