Przepis na naleśniki po amerykańsku
Amerykańska wersja naleśników (na zachodzie zwanych “pancakes”) jest stanowczo grubsza i bardziej pulchna od tej najczęściej praktykowanej w Polsce. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia. Naleśniki te doskonale “współpracują” z różnego rodzaju dżemami, ale przede wszystkim z syropem klonowym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki masła
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu (olejku) pomarańczowego
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- olej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Na początku topimy masło (na przykład w rondelku), a następnie wlewamy je do miski, dodając do niego mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i aromat. Mieszamy te składniki dokładnie, a tak powstałe ciasto nakładamy łyżką na pokrytą rozgrzanym olejem patelnię, starając się tworzyć okrągłe placuszki. Smażymy chwilę z obu stron, podając od razu do zjedzenia.
Dodaj komentarz