Przepis na naleśniki po amerykańsku

panAmerykańska wersja naleśników (na zachodzie zwanych “pancakes”) jest stanowczo grubsza i bardziej pulchna od tej najczęściej praktykowanej w Polsce. Wszystko za sprawą dodatku proszku do pieczenia. Naleśniki te doskonale “współpracują” z różnego rodzaju dżemami, ale przede wszystkim z syropem klonowym. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu (olejku) pomarańczowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • olej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Na początku topimy masło (na przykład w rondelku), a następnie wlewamy je do miski, dodając do niego mąkę, mleko, jajka, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier waniliowy i aromat. Mieszamy te składniki dokładnie, a tak powstałe ciasto nakładamy łyżką na pokrytą rozgrzanym olejem patelnię, starając się tworzyć okrągłe placuszki. Smażymy chwilę z obu stron, podając od razu do zjedzenia.
j4gknohl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *