Przepis na soczystą zupę pomidorową
Składniki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula (duża, pokrojona na plastry)
- 9 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
- 19 (mniej więcej) pomidorów, również pokrojonych
- 3 łyżeczki cukru
- 2 szklanki gotowanej wody
- 1 średnia marchewka, pokrojona w kostkę
- 150 g kurczaka, również pokrojonego w kostkę
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Bierzemy duży garnek, a następnie podgrzewamy w nim oliwę na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek i gotujemy, mieszając raz na jakiś czas. Gdy cebula nabierze odpowiedniego koloru (około 15 minut) dodajemy pomidory i cukier, doprawiając solą i pieorzem.
Zwiększamy ogień i zagotowujemy wywar. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i zostawiamy na nim całość do czasu, gdy jej ilość nie zmniejszy się o 1/4/ Powinno to zająć do 20 minut. Dodajemy wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Następnie zdejmujemy z ognia i wyjmujemy z wywaru marchewki – dajemy zupie ostygnąć jakieś 10 minut.
Zupę przelewamy przez specjalny młynek (opcjonalnie), a następnie dodajemy kurczaka i marchewki, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na przykład z bułkami.
Dodaj komentarz