Antyoksydanty w diecie
Naturalne antyoksydanty (naturalne przeciwutleniacze) pomagają opóźniać procesy starzenia się organizmu oraz odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki diecie bogatej w przeciwutleniacze aktywnie wpływamy na redukcję wolnych rodników, które posądzane są o przyczynianie się do powstawania raka. Jakie produkty spożywcze zawierają najwięcej antyoksydantów?
Naturalne antyoksydanty
Naturalne antyoksydanty znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Dzięki ich działaniu możemy kompleksowo wpłynąć na poprawę naszego wyglądu oraz stanu zdrowia.
Przeczytaj także: Ryż a dieta
Co to są antyoksydanty?
Przeciwutleniacze pozwalają przede wszystkim opóźnić procesy starzenia się komórek i tkanek oraz przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników. Dieta bogata w naturalne przeciwutleniacze pozwala m.in. poprawić stan skóry i włosów, sprzyja szybszemu wydalaniu szkodliwych toksyn z organizmu oraz usprawnia funkcjonowanie układu krążenia.
Do najsilniejszych związków o działaniu redukujących powstawanie wolnych rodników zaliczamy m.in.:
- Niektóre witaminy np. witaminę C, A, E i witaminy z grupy B
- Obecny w pomidorach likopen
- Karotenoidy obecne w pomarańczowych warzywach i owocach
- Występującą np. w borówkach luteinę
- Niektóre minerały m.in. selen
- Występujące w zielonych warzywach antocyjany
Antyoksydanty dieta
Duże ilości naturalnych antyoksydantów znajdziemy w warzywach i owocach o intensywnej barwie czerwonej, pomarańczowej, zielonej oraz fioletowej, a także w produktach pełnoziarnistych, rybach, owocach morza oraz mięsie.
Antyoksydanty w żywności
W poszczególnych produktach spożywczych znajdziemy różnorodne substancje o działaniu antyoksydacyjnym, dlatego należy zadbać o zróżnicowaną dietę, która będzie zawierała jak najwięcej świeżych i wysokiej jakości produktów. W codziennym jadłospisie watro uwzględnić:
- Pomidory i przetwory pomidorowe np. przeciery i wysokiej jakości sosy, w tym ketchup – podczas obróbki termicznej pomidorów ilość zawartego w nich likopenu kilkukrotnie wzrasta
- Świeżą marchew i inne pomarańczowe warzywa np. dynię i bataty
- Kolorową paprykę
- Awokado
- Brokuły, jarmuż i zieloną fasolkę szparagową
- Szpinak
- Morele i brzoskwinie
- Owoce cytrusowe
- Świeże ryby i owoce morza
- Produkty pełnoziarniste np. kasze, pieczywo i makarony
- Orzechy
- Jajka i drób
- Czerwone mięso
- Naturalne kakao i gorzką czekoladę
Z INNEJ KATEGORII: Prosty przepis na obiad
Przeciwutleniacze naturalne
Dieta bogata w owoce i warzywa pozwala nie tylko zapewnić sobie stałe źródło naturalnych antyoksydantów, ale także dostarcza wszystkich witamin i minerałów, bez których nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Układając codzienne menu z myślą o zapobieganiu procesom starzenia warto sięgać po jak najmniej przetworzoną żywność, której wartości odżywcze są nieporównywalnie wyższe niż produktów poddanych wcześniejszym procesom obróbki.
Bardzo ciekawy wpis, to zaskakujące jak mało mówi się o antyoksydantach, szczególnie, że ich spożywanie wiąże się z takimi korzyściami dla organizmu. Bardzo fajnie, że kakao i gorzka czekolada też je zawiera – to trochę ułatwia łakomczuchom 🙂