Antyoksydanty w diecie

Naturalne antyoksydanty (naturalne przeciwutleniacze) pomagają opóźniać procesy starzenia się organizmu oraz odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Dzięki diecie bogatej w przeciwutleniacze aktywnie wpływamy na redukcję wolnych rodników, które posądzane są o przyczynianie się do powstawania raka. Jakie produkty spożywcze zawierają najwięcej antyoksydantów?

Naturalne antyoksydanty

Naturalne antyoksydanty znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Dzięki ich działaniu możemy kompleksowo wpłynąć na poprawę naszego wyglądu oraz stanu zdrowia.

Przeczytaj także: Ryż a dieta

Co to są antyoksydanty?

Przeciwutleniacze pozwalają przede wszystkim opóźnić procesy starzenia się komórek i tkanek oraz przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników. Dieta bogata w naturalne przeciwutleniacze pozwala m.in. poprawić stan skóry i włosów, sprzyja szybszemu wydalaniu szkodliwych toksyn z organizmu oraz usprawnia funkcjonowanie układu krążenia.

Do najsilniejszych związków o działaniu redukujących powstawanie wolnych rodników zaliczamy m.in.:

  • Niektóre witaminy np. witaminę C, A, E i witaminy z grupy B
  • Obecny w pomidorach likopen
  • Karotenoidy obecne w pomarańczowych warzywach i owocach
  • Występującą np. w borówkach luteinę
  • Niektóre minerały m.in. selen
  • Występujące w zielonych warzywach antocyjany

Antyoksydanty dieta

Duże ilości naturalnych antyoksydantów znajdziemy w warzywach i owocach o intensywnej barwie czerwonej, pomarańczowej, zielonej oraz fioletowej, a także w produktach pełnoziarnistych, rybach, owocach morza oraz mięsie.

Antyoksydanty w żywności

W poszczególnych produktach spożywczych znajdziemy różnorodne substancje o działaniu antyoksydacyjnym, dlatego należy zadbać o zróżnicowaną dietę, która będzie zawierała jak najwięcej świeżych i wysokiej jakości produktów. W codziennym jadłospisie watro uwzględnić:

  • Pomidory i przetwory pomidorowe np. przeciery i wysokiej jakości sosy, w tym ketchup – podczas obróbki termicznej pomidorów ilość zawartego w nich likopenu kilkukrotnie wzrasta
  • Świeżą marchew i inne pomarańczowe warzywa np. dynię i bataty
  • Kolorową paprykę
  • Awokado
  • Brokuły, jarmuż i zieloną fasolkę szparagową
  • Szpinak
  • Morele i brzoskwinie
  • Owoce cytrusowe
  • Świeże ryby i owoce morza
  • Produkty pełnoziarniste np. kasze, pieczywo i makarony
  • Orzechy
  • Jajka i drób
  • Czerwone mięso
  • Naturalne kakao i gorzką czekoladę

Z INNEJ KATEGORII: Prosty przepis na obiad

 Przeciwutleniacze naturalne

Dieta bogata w owoce i warzywa pozwala nie tylko zapewnić sobie stałe źródło naturalnych antyoksydantów, ale także dostarcza wszystkich witamin i minerałów, bez których nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Układając codzienne menu z myślą o zapobieganiu procesom starzenia warto sięgać po jak najmniej przetworzoną żywność, której wartości odżywcze są nieporównywalnie wyższe niż produktów poddanych wcześniejszym procesom obróbki.

Komentarze

  1. Naturalnemetody pisze:

    Bardzo ciekawy wpis, to zaskakujące jak mało mówi się o antyoksydantach, szczególnie, że ich spożywanie wiąże się z takimi korzyściami dla organizmu. Bardzo fajnie, że kakao i gorzka czekolada też je zawiera – to trochę ułatwia łakomczuchom 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *