Lody wielosmakowe
Składniki (jeden smak):
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 250 ml śmietany (30%)
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Na początku ucieramy żółtka wraz z cukrem pudrem, tworząc jasną jednolitą masę. Mieszając to wszystko powoli dolewamy mleko, a następnie całość wlewamy do rondelka i gotujemy na dość małym ogniu. Nie zapominamy o stałym mieszaniu. Gdy już uzyskamy masę o gęstej konsystencji, odstawiamy do ostudzenia, a śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszamy ją z wcześniej przygotowaną masą z żółtek.
Jeżeli chcemy uzyskać smak truskawkowy, ubijamy w blenderze 2 łyżki cukru i 150g truskawek, a następnie dodajemy do wcześniejszej masy śmietankowo-żółtkowej. Smak czekoladowy uzyskamy dodając do niej łyżkę nutelli. Naturalnie można kombinować, dodając swoje własne składniki i tworząc również inne smaki.
Lody muszą postać w zamrażarce około 4h – dopiero wtedy będą gotowe do zjedzenia.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz