Lody wielosmakowe

lody1

Składniki (jeden smak):

  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml śmietany (30%)
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:

Na początku ucieramy żółtka wraz z cukrem pudrem, tworząc jasną jednolitą masę. Mieszając to wszystko powoli dolewamy mleko, a następnie całość wlewamy do rondelka i gotujemy na dość małym ogniu. Nie zapominamy o stałym mieszaniu. Gdy już uzyskamy masę o gęstej konsystencji, odstawiamy do ostudzenia, a śmietankę ubijamy na sztywno. Mieszamy ją z wcześniej przygotowaną masą z żółtek.

Jeżeli chcemy uzyskać smak truskawkowy, ubijamy w blenderze 2 łyżki cukru i 150g truskawek, a następnie dodajemy do wcześniejszej masy śmietankowo-żółtkowej. Smak czekoladowy uzyskamy dodając do niej łyżkę nutelli. Naturalnie można kombinować, dodając swoje własne składniki i tworząc również inne smaki.

Lody muszą postać w zamrażarce około 4h – dopiero wtedy będą gotowe do zjedzenia.

lody 2

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *