Nektarynki z pianką burbonową

Nektarynki z pianką burbonową

Składniki

  • 4-5 nektarynek (wydrylowanych – bez pestek)
  • 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 laska wanilii, przepołowiona
  • 2 łyżki burbonu (lub innego alkoholu)
  • 1/3 szklanki świeżego soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

W małym rondlu łączymy ze sobą brązowy cukier, wodę i laskę wanilii, a następnie gotujemy i mieszamy do czasu, gdy cukier się rozpuści. Ostrożnie wlewamy do mieszanki burbon i gotujemy przez 30 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30 minut, by to wszystko ostygło. Wyjmujemy laskę wanilii (myjemy ją i możemy włożyć do cukierniczki, by przyprawić cukier wanilią).

Nektarynki ucieramy na miazgę dowolnym urządzeniem, a następnie dodajemy do nich ciepły syrop cukrowy, sok z cytryny, skórkę cytryny oraz sól. To wszystko chłodzimy.

Na koktajl

Umieszczamy 3 łyżki burbonu w kubku, razem z 1-2 łyżeczkami świeżego soku z cytryny. Dodajemy następnie 1 łyżkę wcześniej przygotowanego sorbetu i cieszymy się naszym uroczym koktajlem alkoholowym.

Nektarynki z pianką burbonową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *