Nektarynki z pianką burbonową
Składniki
- 4-5 nektarynek (wydrylowanych – bez pestek)
- 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 laska wanilii, przepołowiona
- 2 łyżki burbonu (lub innego alkoholu)
- 1/3 szklanki świeżego soku cytrynowego
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
W małym rondlu łączymy ze sobą brązowy cukier, wodę i laskę wanilii, a następnie gotujemy i mieszamy do czasu, gdy cukier się rozpuści. Ostrożnie wlewamy do mieszanki burbon i gotujemy przez 30 sekund. Następnie zdejmujemy z ognia i odkładamy na 30 minut, by to wszystko ostygło. Wyjmujemy laskę wanilii (myjemy ją i możemy włożyć do cukierniczki, by przyprawić cukier wanilią).
Nektarynki ucieramy na miazgę dowolnym urządzeniem, a następnie dodajemy do nich ciepły syrop cukrowy, sok z cytryny, skórkę cytryny oraz sól. To wszystko chłodzimy.
Na koktajl
Umieszczamy 3 łyżki burbonu w kubku, razem z 1-2 łyżeczkami świeżego soku z cytryny. Dodajemy następnie 1 łyżkę wcześniej przygotowanego sorbetu i cieszymy się naszym uroczym koktajlem alkoholowym.
Dodaj komentarz