Przepis na makrelę paprykowo-ziołową
Nieczęsto mam szansę jeść makrelę – właściwie miałam ją okazję włożyć do ust jedynie raz i smakowała całkiem nieźle. Dało mi to zachętę do kolejnego jej przygotowania, którego efekt jest widoczny poniżej.
Składniki
- 1 makrela (cała, świeża)
- 1 łyżka suszonej papryki (albo zwykłej – pociachanej na plasterki)
- 1 pomidor pokrojony w plastry
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- sól jodowana
- tymianek, bazylia, szałwia, natka pietruszki
- pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania
Na początku myjemy dokładnie naszą rybę, a następnie skraplamy ją cytryną i posypujemy solą, ieprzem i sprasowanym czosnkiem (na zewnątrz i wewnątrz). W środku ryby umiejscawiamy gałązki ziół razem z plastrami papryki. Na blacie rozkładamy folię aluminiową, na której układamy w rządku pomidory – na nich umieszczamy makrelę. Zawijamy ją w folię i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami lub surówką.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Wow pięknie podana ryba. Super dania.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie
Nigdy chyba nie jadłam świeżej makreli 😀 Twoja wygląda pysznie, chętnie bym skosztowała 😉