Przepis na barszcz wielkanocny

Przepis na barszcz wielkanocny – szukasz sprawdzonego pomysłu na wielkanocne śniadanie. Nasz barszcz wielkanocny biały idealnie uświetni rodzinne spotkanie i pozwoli zyskać uznanie nawet najbardziej wybrednych gości.

Zupa żurek z ziemniakami

Żurek to nie to samo co biały barszcz, który tradycyjnie kojarzy się z Wielkanocą. Barszcz wielkanocny na zakwasie pozwoli Ci zachować świąteczną tradycję i pomoże w pełni cieszyć się możliwością wspólnego świętowania przy suto zastawionym stole.

Przepis barszcz biały

Aby przygotować barszcz biały potrzebujesz:

  • Około 1 litr naturalnego zakwasu
  • 2, 5 litra wody
  • Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Majeranek, pieprz oraz sól
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • ½ kg białej kiełbasy
  • ½ kg surowego wędzonego boczku
  • 1 szklankę śmietany 22%
  • Świeżo tarty chrzan bez dodatków

Barszcz biały wielkanocny z białą kiełbasą 

Przepis na barszcz wielkanocny – sposób wykonania:

Boczek umyj pod zimną wodą i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i dodaj obrane oraz umyte warzywa ( marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie esencjonalny wywar. Nie sól podczas gotowania. Usuń w wywaru boczek oraz mięso i dodaj porcjami zakwas na barszcz do uzyskania pożądanego stopnia kwaśności zupy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Dopraw solą oraz pieprzem i zabiel dokładnie rozrobioną gorącym barszczem śmietaną. Na końcu doda pokrojony boczek oraz pokrojoną w plasterki i podsmażoną białą kiełbasę, chrzan oraz majeranek i całość dokładnie wymieszaj.

Zupa biały barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, gdy wszystkie składniki dokładnie się przegryzą. Przed podaniem możesz na każdy talerz położyć pokrojone w ćwiartki jaja na twardo. Całość udekoruj natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *