Przepis na barszcz wielkanocny
Przepis na barszcz wielkanocny – szukasz sprawdzonego pomysłu na wielkanocne śniadanie. Nasz barszcz wielkanocny biały idealnie uświetni rodzinne spotkanie i pozwoli zyskać uznanie nawet najbardziej wybrednych gości.
Zupa żurek z ziemniakami
Żurek to nie to samo co biały barszcz, który tradycyjnie kojarzy się z Wielkanocą. Barszcz wielkanocny na zakwasie pozwoli Ci zachować świąteczną tradycję i pomoże w pełni cieszyć się możliwością wspólnego świętowania przy suto zastawionym stole.
Przepis barszcz biały
Aby przygotować barszcz biały potrzebujesz:
- Około 1 litr naturalnego zakwasu
- 2, 5 litra wody
- Włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler, por)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- Majeranek, pieprz oraz sól
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- ½ kg białej kiełbasy
- ½ kg surowego wędzonego boczku
- 1 szklankę śmietany 22%
- Świeżo tarty chrzan bez dodatków
Barszcz biały wielkanocny z białą kiełbasą
Przepis na barszcz wielkanocny – sposób wykonania:
Boczek umyj pod zimną wodą i włóż do dużego garnka. Zalej wodą i dodaj obrane oraz umyte warzywa ( marchew, pietruszkę, selera oraz cebulę) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie esencjonalny wywar. Nie sól podczas gotowania. Usuń w wywaru boczek oraz mięso i dodaj porcjami zakwas na barszcz do uzyskania pożądanego stopnia kwaśności zupy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotuj. Dopraw solą oraz pieprzem i zabiel dokładnie rozrobioną gorącym barszczem śmietaną. Na końcu doda pokrojony boczek oraz pokrojoną w plasterki i podsmażoną białą kiełbasę, chrzan oraz majeranek i całość dokładnie wymieszaj.
Zupa biały barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień po ugotowaniu, gdy wszystkie składniki dokładnie się przegryzą. Przed podaniem możesz na każdy talerz położyć pokrojone w ćwiartki jaja na twardo. Całość udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz