Żurek w chlebie przepis

Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez tradycyjnego żurku? Jeżeli nie, to zapraszam do przetestowania mojego ekspresowego przepisu na żurek w chlebiektóry zawsze się udaje. Jak zrobić żurek w chlebie?

Przepis na żurek w chlebie

Chleb do żurku gdzie kupić -Żurek wielkanocny wcale nie jest trudny w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. Dlaczego warto skusić się i podać tą tradycyjną zupę w pachnących bochenkach chleba? Odpowiedź jest banalnie prosta – tak podana zupa w chlebie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest wyjątkową ozdobą świątecznego stołu.

Może cię zainteresować przepis: Naleśniki zapiekane ze szpinakiem

Zurek przepisy

Składniki na 6 porcji:

  • 1/2 litra naturalnego zakwasu na żurek
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 1/2 kg wędzonych kości wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • duży seler
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych prawdziwków
  • kawałek świeżego chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • suszony majeranek
  • świeże zioła do dekoracji
  • sól i pieprz
  • 200 ml śmietany
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • chlebki do żurku
  • Wędzony boczek (opcjonalnie)

Przepis na żur – sposób przygotowania:

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie i po 2 godzinach ugotuj. Kości dokładnie umyj i włóż do garnka. Dodaj białą kiełbasę i zalej zimną wodą – całość gotuj na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Z przygotowanego wywaru wyjmij kości i kiełbasę. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w paski, pora oczyść z wierzchnich liści, dodaj liść laurowy i ziele angielskie – całość gotuj w wywarze około 20 minut.

Zurek wielkanocny na bialej kielbasie

Gdy warzywa będą miękkie dodaj zakwas na zurek i wodę z gotowania grzybów – jeżeli nie chcesz, aby w zupie pływały kawałki warzyw całość przecedź przed dodaniem zakwasu. Połączony z zakwasem wywar zagotuj. Cebulę zeszklij na łyżce masła lub oleju razem z obranym z kości mięsem (i ewentualnie pokrojonym w kostkę boczkiem) oraz pokrojonymi grzybami i dodaj do zupy. Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i zagotuj.


Na koniec zagęść żurek śmietaną wymieszaną z łyżką mąki – śmietanę zahartuj, aby w zupie nie powstały grudki dodając do niej łyżkę gorącej zupy. Całość delikatnie zagotuj i zdejmij z ognia. Zupę posyp roztartym w dłoniach suszonym majerankiem i zamieszaj, przed podaniem dodaj do zupy świeżo starty chrzan.

Z innej kategorii: Sałatka z brokułami przepis

Chleb do żurku gdzie kupić?

zurekAbu chleb na zurek mógł zastąpić talerze koniecznie wybierz pieczywo z tradycyjnej piekarni – przed Wielkanocą bez problemu kupisz małe chlebki z grubą skórką, które czasami są specjalnie uformowane na wzór wazy do zupy. Nigdy nie kupuj pieczywa z supermarketu, które było wcześniej mrożone i podpiekane – takie chlebki szybko rozmiękną i mogą stać się powodem świątecznej katastrofy.

Jak przygotować chleb do żurku?

Chlebek do żurku – sposób przygotowania:

Z chlebków odetnij górną część i wydrąż ze środka miąższ – pozostaw jedynie około 1 cm warstwę i uważaj, aby nie uszkodzić skórki. Tuż przed podaniem wlej do chlebków gorącą zupę – podawaj żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi ziołami np. gałązkami kopru lub majeranku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *