Żurek w chlebie przepis
Wyobrażacie sobie Wielkanoc bez tradycyjnego żurku? Jeżeli nie, to zapraszam do przetestowania mojego ekspresowego przepisu na żurek w chlebie, który zawsze się udaje. Jak zrobić żurek w chlebie?
Przepis na żurek w chlebie
Chleb do żurku gdzie kupić -Żurek wielkanocny wcale nie jest trudny w przygotowaniu i nie wymaga wiele czasu. Dlaczego warto skusić się i podać tą tradycyjną zupę w pachnących bochenkach chleba? Odpowiedź jest banalnie prosta – tak podana zupa w chlebie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także jest wyjątkową ozdobą świątecznego stołu.
Może cię zainteresować przepis: Naleśniki zapiekane ze szpinakiem
Zurek przepisy
Składniki na 6 porcji:
- 1/2 litra naturalnego zakwasu na żurek
- 1/2 kg białej kiełbasy
- 1,5 litra zimnej wody
- 1/2 kg wędzonych kości wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- duży seler
- kawałek pora
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- kilka suszonych prawdziwków
- kawałek świeżego chrzanu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- suszony majeranek
- świeże zioła do dekoracji
- sól i pieprz
- 200 ml śmietany
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- chlebki do żurku
- Wędzony boczek (opcjonalnie)
Przepis na żur – sposób przygotowania:
Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie i po 2 godzinach ugotuj. Kości dokładnie umyj i włóż do garnka. Dodaj białą kiełbasę i zalej zimną wodą – całość gotuj na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Z przygotowanego wywaru wyjmij kości i kiełbasę. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w paski, pora oczyść z wierzchnich liści, dodaj liść laurowy i ziele angielskie – całość gotuj w wywarze około 20 minut.
Zurek wielkanocny na bialej kielbasie
Gdy warzywa będą miękkie dodaj zakwas na zurek i wodę z gotowania grzybów – jeżeli nie chcesz, aby w zupie pływały kawałki warzyw całość przecedź przed dodaniem zakwasu. Połączony z zakwasem wywar zagotuj. Cebulę zeszklij na łyżce masła lub oleju razem z obranym z kości mięsem (i ewentualnie pokrojonym w kostkę boczkiem) oraz pokrojonymi grzybami i dodaj do zupy. Całość dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem i zagotuj.
Na koniec zagęść żurek śmietaną wymieszaną z łyżką mąki – śmietanę zahartuj, aby w zupie nie powstały grudki dodając do niej łyżkę gorącej zupy. Całość delikatnie zagotuj i zdejmij z ognia. Zupę posyp roztartym w dłoniach suszonym majerankiem i zamieszaj, przed podaniem dodaj do zupy świeżo starty chrzan.
Z innej kategorii: Sałatka z brokułami przepis
Chleb do żurku gdzie kupić?
Abu chleb na zurek mógł zastąpić talerze koniecznie wybierz pieczywo z tradycyjnej piekarni – przed Wielkanocą bez problemu kupisz małe chlebki z grubą skórką, które czasami są specjalnie uformowane na wzór wazy do zupy. Nigdy nie kupuj pieczywa z supermarketu, które było wcześniej mrożone i podpiekane – takie chlebki szybko rozmiękną i mogą stać się powodem świątecznej katastrofy.
Jak przygotować chleb do żurku?
Chlebek do żurku – sposób przygotowania:
Z chlebków odetnij górną część i wydrąż ze środka miąższ – pozostaw jedynie około 1 cm warstwę i uważaj, aby nie uszkodzić skórki. Tuż przed podaniem wlej do chlebków gorącą zupę – podawaj żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Przed podaniem udekoruj zupę świeżymi ziołami np. gałązkami kopru lub majeranku.
Smacznego!
Dodaj komentarz