Przepis na zupę kapuścianą

Zupa kapuściana, czyli kapuśniak to idealny pomysł na szybki i tani obiad. Tradycyjny kapuśniak możemy przygotować zarówno z kiszonej, jak i słodkiej kapusty oraz kapusty młodej (kapuśniak z młodej kapusty przepis) w zależności od pory roku i upodobań.

Jak zrobić kapuśniak z kiszonej kapusty

Warto przeczytać także temat: Przepisy na dania jednogarnkowe

Jak ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty?

Kapuśniak najlepiej smakuje zimą. Aby przygotować tradycyjny kapuśniak potrzebujesz:

  • 1 kg żeberek wieprzowych lub 2 porcje rosołowe – wersja light
  • 2 litry wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0, 5 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • wędzony boczek (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczkę kminku
  • łyżeczkę majeranku
  • łyżeczka przecieru pomidorowego

Kapuśniaczek przepis

Żeberka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki i szybko obsmaż na niewielkiej ilości oleju. Mięso włóż do wysokiego garnka, zalej zimną wodą, dodaj pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, lekko posól i dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz kminek. Gotuj około 15 minut. Jeżeli używasz mięsa drobiowego przygotuj tradycyjny wywar i po ugotowaniu wyjmij porcję rosołową.

Do gotującej się zupy dodaj pokrojoną drobno kapustę kiszoną (jeżeli jest zbyt kwaśna wypukaj ją w zimnej wodzie i dobrze odciśnij przed dodaniem do zupy). Gotuj razem z mięsem i warzywami kolejne 15 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju (jeżeli chcesz dodać boczek podsmaż go razem z cebulą). Dodaj do zupy razem z przecierem pomidorowym. Jak mięso i kapusta będą już stosunkowo miękkie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj całość aż wszystkie składniki będą miękkie.

Na koniec zupę dopraw roztartym w dłoniach suszonym majerankiem – po dodaniu majeranku nie gotuj już zupy bo zyska nieprzyjemną goryczkę – zagotowany majeranek traci aromat i robi się gorzki.

Kapuśniak możesz podać z obranymi z kości i drobno pokrojonymi żeberkami – w ten sposób zupa zastąpi także drugie danie.

Ciekawy przepis na deser: Jak zrobić chrupiące gofry

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty

kapuscianaZupę kapuścianą można także przygotować ze świeżej białej lub włoskiej kapusty oraz kapusty młodej. W tym przypadku do wywaru warzywnego lub mięsnego dodajemy pokrojoną w paski włoszczyznę oraz posiekaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, dlatego należy ją dodawać do zupy, gdy inne składniki będą już podgotowane.

Zupy na diecie

Zupa kapuściana to także główne danie w tzw. diecie Kwaśniewskiego. Dietetyczna zupa kapuściana nie może zawierać mięsnego wywaru, kostek rosołowych, boczku, mięsa, smalcu i innych tuczących dodatków i powinna być przygotowywana z samych warzyw oraz bez soli.

Dieta kapusciana jadlospis

Zupa kapuściana to jedyne danie, które można jeść niemal bez ograniczeń podczas stosowania diety Kwaśniewskiego. Jak przygotować dietetyczny i odchudzający kapuśniak?

Zupa kapuściana dieta przepis

Aby ugotować zupę kapuścianą nie potrzebujesz wielu składników. Zupa ze świeżej kapusty powinna zawierać jedynie białą kapustę, cebulę, paprykę oraz pomidory. Do smaku można także dodać chilli, imbir, pieprz i czosnek.

Zupa dietetyczna z kapusty pozwala sporo schudnąć, jednak należy przestrzegać zasad stosowania diety i ostrożnie powracać do normalnych posiłków po jej zakończeniu, aby uniknąć efektu jo-jo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *