Przepis na bruschettę
Przepis na bruschettę – szybki i pyszny przepis na idealne włoskie kanapki na ciepło!
Jak zrobić bruschette?
Bruschetta to szybkie, tanie i wyjątkowo smaczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci jedynie kilkanaście minut!
Przepis na bruschettę z pomidorami – składniki:
- Świeża bagietka
- 3 dojrzałe pomidory malinowe
- Oliwa z oliwek extra virgin
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz
- Listki świeżej bazylii
- Opcjonalnie – ser mozzarella lub ser pleśniowy
Przepis na tosty – bruschetta sposób przygotowania
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w niewielką kostkę i przełóż na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Bagietkę pokrój w grube kromki, natrzyj każdą z nich obranym i przekrojonym ząbkiem czosnku i delikatnie skrop oliwą. Nałóż na każdą kromkę porcję pomidorów (możesz na pomidory położyć też ser) i zapiekaj, aż pieczywo stanie się złote i chrupiące.
Po wyciągnięciu z piekarnika dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz świeżą bazylią. Możesz też doprawić kanapki suszonym czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem bądź dymką.
Smacznego!
uwielbiam po prostu uwielbiam, niewiele potrzeba składników a jest to takie pyszne jak nic.