Przepis na bruschettę

Przepis na bruschettę – szybki i pyszny przepis na idealne włoskie kanapki na ciepło!

Jak zrobić bruschette?

Bruschetta to szybkie, tanie i wyjątkowo smaczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci jedynie kilkanaście minut!

Przepis na bruschettę z pomidorami – składniki:

  • Świeża bagietka
  • 3 dojrzałe pomidory malinowe
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Listki świeżej bazylii
  • Opcjonalnie – ser mozzarella lub ser pleśniowy

Przepis na tosty – bruschetta sposób przygotowania

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w niewielką kostkę i przełóż na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Bagietkę pokrój w grube kromki, natrzyj każdą z nich obranym i przekrojonym ząbkiem czosnku i delikatnie skrop oliwą. Nałóż na każdą kromkę porcję pomidorów (możesz na pomidory położyć też ser) i zapiekaj, aż pieczywo stanie się złote i chrupiące.

Po wyciągnięciu z piekarnika dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz świeżą bazylią. Możesz też doprawić kanapki suszonym czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem bądź dymką.

Smacznego!

Komentarze

  1. Hania pisze:

    uwielbiam po prostu uwielbiam, niewiele potrzeba składników a jest to takie pyszne jak nic.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *