Przepis na bruschettę

Przepis na bruschettę – szybki i pyszny przepis na idealne włoskie kanapki na ciepło!

Jak zrobić bruschette?

Bruschetta to szybkie, tanie i wyjątkowo smaczne danie, którego przygotowanie zajmie Ci jedynie kilkanaście minut!

Przepis na bruschettę z pomidorami – składniki:

  • Świeża bagietka
  • 3 dojrzałe pomidory malinowe
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz
  • Listki świeżej bazylii
  • Opcjonalnie – ser mozzarella lub ser pleśniowy

Przepis na tosty – bruschetta sposób przygotowania

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w niewielką kostkę i przełóż na sito, aby pozbyć się nadmiaru soku.

Bagietkę pokrój w grube kromki, natrzyj każdą z nich obranym i przekrojonym ząbkiem czosnku i delikatnie skrop oliwą. Nałóż na każdą kromkę porcję pomidorów (możesz na pomidory położyć też ser) i zapiekaj, aż pieczywo stanie się złote i chrupiące.

Po wyciągnięciu z piekarnika dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz świeżą bazylią. Możesz też doprawić kanapki suszonym czosnkiem niedźwiedzim, szczypiorkiem bądź dymką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *