Leczo przepis z cukinią

Leczo to smaczne, szybkie w przygotowaniu i sycące danie jednogarnkowe. Sprawdź nasz leczo przepis z cukinią i skorzystaj z możliwości cieszenia się makiem tego zdrowego warzywa!

Przepis na leczo z kabaczka

Leczo możemy przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji dietetycznej, jak i nieco bardziej kalorycznej. W zależności od tego, jakie dodatki dodamy do potrawy uzyskamy nieco inny smak. Tradycyjne leczo przygotowuj się z cukinii, papryki, cebuli, pomidorów oraz kiełbasy, jednak dla zróżnicowania smaku możemy dodać do potrawy także pieczarki, czosnek, a kiełbasę zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka lub usmażonym mięsem mielonym.

Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą – składniki

  • 1 kg młodej cukinii
  • 3 papryki czerwone lub w różnych kolorach
  • 4 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy np. śląskiej (nie może być wiejska bo się rozpadnie podczas gotowania)
  • sól i pieprz do smaku
  • mielona papryka słodka lub ostra
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do dekoracji

wegierskie-leczo-z-hiszpanska-chorizo-130330

 Pyszne leczo – sposób przygotowania:

Cukinię obierz, przekrój na pół i usuń nasiona (jeżeli cukinia jest bardzo młoda i nie zawiązała jeszcze pestek można ją kroić w całości i bez obierania ze skórki). Cukinię pokrój w półplasterki około 0,5 cm grubości. Paprykę umyj i pokrój w grubą kostkę lub paski, tak samo pokrój cebulę. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Przepis na leczo z papryki

Na dużej patelni lub w płytkim rondlu z grubym dnem delikatnie rozgrzej olej i skarmelizuj na nim 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej (ewentualnie pomieszaj z ostrą). Dodaj cebulę oraz paprykę, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodawaj porcjami pokrojoną cukinię (traci podczas smażenia sporo wody i zmniejsza swoją objętość), aby nie obniżać temperatury patelni. Gdy cukinia będzie niemal miękka dodaj pomidory i duś jeszcze kilka minut.

Leczo jak zrobic

Zdejmij potrawę z ognia i pozostaw pod przykryciem, aby smaki się “przegryzły”. W tym czasie na kilku kroplach oleju podsmaż pokrojoną w plasterki lub grubą kostkę kiełbasę. Gdy zyska złoty kolor dodaj ją do uduszonych warzyw (kiełbasę warto wcześniej odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub pergaminie). Zwykłą kiełbasę możesz zastąpić kiełbasą paprykową.

Leczo przepis z cukinią – leczo dopraw solą i pieprzem i ponownie zagotuj. Podawaj z chlebem bądź z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami.

Leczo z cukinii na zimę

Leczo możesz przełożyć do słoików i zapasteryzować – zyskasz wówczas szybkie i rozgrzewające danie na długie, zimowe wieczory.

Smacznego!

Komentarze

  1. Julia pisze:

    Leczo smakuje dużo lepiej jak trochę poleży i się przegryzie. Super przepis. Smaczne danie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *