Leczo przepis z cukinią
Leczo to smaczne, szybkie w przygotowaniu i sycące danie jednogarnkowe. Sprawdź nasz leczo przepis z cukinią i skorzystaj z możliwości cieszenia się makiem tego zdrowego warzywa!
Przepis na leczo z kabaczka
Leczo możemy przygotować na wiele sposobów, zarówno w wersji dietetycznej, jak i nieco bardziej kalorycznej. W zależności od tego, jakie dodatki dodamy do potrawy uzyskamy nieco inny smak. Tradycyjne leczo przygotowuj się z cukinii, papryki, cebuli, pomidorów oraz kiełbasy, jednak dla zróżnicowania smaku możemy dodać do potrawy także pieczarki, czosnek, a kiełbasę zastąpić pokrojonym w kostkę i podsmażonym filetem z kurczaka lub usmażonym mięsem mielonym.
Przepis na leczo z cukinią i kiełbasą – składniki
- 1 kg młodej cukinii
- 3 papryki czerwone lub w różnych kolorach
- 4 duże pomidory
- 2 cebule
- 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy np. śląskiej (nie może być wiejska bo się rozpadnie podczas gotowania)
- sól i pieprz do smaku
- mielona papryka słodka lub ostra
- olej do smażenia
- natka pietruszki do dekoracji
Pyszne leczo – sposób przygotowania:
Cukinię obierz, przekrój na pół i usuń nasiona (jeżeli cukinia jest bardzo młoda i nie zawiązała jeszcze pestek można ją kroić w całości i bez obierania ze skórki). Cukinię pokrój w półplasterki około 0,5 cm grubości. Paprykę umyj i pokrój w grubą kostkę lub paski, tak samo pokrój cebulę. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Przepis na leczo z papryki
Na dużej patelni lub w płytkim rondlu z grubym dnem delikatnie rozgrzej olej i skarmelizuj na nim 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej (ewentualnie pomieszaj z ostrą). Dodaj cebulę oraz paprykę, smaż około 3-4 minuty. Następnie dodawaj porcjami pokrojoną cukinię (traci podczas smażenia sporo wody i zmniejsza swoją objętość), aby nie obniżać temperatury patelni. Gdy cukinia będzie niemal miękka dodaj pomidory i duś jeszcze kilka minut.
Leczo jak zrobic
Zdejmij potrawę z ognia i pozostaw pod przykryciem, aby smaki się “przegryzły”. W tym czasie na kilku kroplach oleju podsmaż pokrojoną w plasterki lub grubą kostkę kiełbasę. Gdy zyska złoty kolor dodaj ją do uduszonych warzyw (kiełbasę warto wcześniej odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym lub pergaminie). Zwykłą kiełbasę możesz zastąpić kiełbasą paprykową.
Leczo przepis z cukinią – leczo dopraw solą i pieprzem i ponownie zagotuj. Podawaj z chlebem bądź z czosnkowymi lub ziołowymi grzankami.
Leczo z cukinii na zimę
Leczo możesz przełożyć do słoików i zapasteryzować – zyskasz wówczas szybkie i rozgrzewające danie na długie, zimowe wieczory.
Smacznego!
Leczo smakuje dużo lepiej jak trochę poleży i się przegryzie. Super przepis. Smaczne danie 🙂