Aspratam – cała prawda o słodziku
Wszyscy wiemy, że cukier jest niezdrowy. Lubimy jednak jego słodki smak i ciężko nam z niego zrezygnować. Nie jest to jednak konieczne – z powodzeniem zastąpić go możemy aspartamem. Słodzik ten jest 180 razy słodszy od cukru, przy czym zawiera znacznie mniej kalorii. Nic więc dziwnego, że spotykamy go w różnego rodzaju produktach spożywczych, m.in. w wędlinach, gumach do żucia, tabletkach, czy napojach typu light.
Aspartam to organiczny związek chemiczny, który odkryty został już w 1965 roku. Choć w branży spożywczej stosuje się go od dawna, wciąż wzbudza wiele kontrowersji. Czy słusznie?
Czym jest aspartam?
Aspartam, oznaczany na opakowaniach żywności jako E951, to związek chemiczny z grupy estrów peptydowych. Jest metabolizowany przez ludzki organizm i rozkłada się na aminokwasy: fenyloalaninę i kwas asparaginowy oraz metanol. Właśnie dlatego nie może być stosowany przez osoby chore na Fenyloketonurię, które nie metabolizują fenyloalaniny. Ilość metanolu w jego składzie jest natomiast tak mała, że nie wpływa na nasze zdrowie.
Czy aspartam jest niebezpieczny dla zdrowia?
W 1981 roku aspartam trafił do masowej sprzedaży. Od początku zarzucano mu związek z występowaniem wielu chorób. Jego przeciwnicy upatrują w E951 przyczyn zachorowań na chorobę Alzhaimera, Parkinsona, padaczkę, toczeń rumieniowy, stwardnienie rozsiane, guza mózgu, zespół chronicznego zmęczenia. Aspartam jest także obwiniany o bóle głowy, problemy z pamięcią i bezsenność. Nim produkt trafił do sprzedaży, poddano go ponad 500 niezależnym badaniom klinicznym, toksykologicznym i epidemiologicznym. Zdaje się, że nie ma na świecie drugiej, równie dokładnie przebadanej substancji spożywczej. Wyniki testów nie ujawniły szkodliwości aspartamu.
Zobacz również: Sałatka parmeńska – szybki przepis!
Co więcej, ponad 100 organizacji zajmujących się żywnością uznało ten środek za bezpieczny dla zdrowia. Badania wykazały jedynie, że niektóre osoby mogą być na tę substancję nadwrażliwe. Ponadto, Towarzystwo Diabetologiczne oraz Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością zalecają zastępowanie cukru słodzikiem i potwierdzają jego bezpieczeństwo. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zespół ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych dopuszcza aspartam do sprzedaży na terenie całej Unii Europejskiej i rekomenduje go, jako produkt zdrowy. Nadal jednak prowadzone są liczne badania nad aspartamem i jego wpływem na zdrowie.
Zdrowa alternatywa dla cukru
Aspartam nie wpływa na wytwarzanie insuliny, dlatego zalecany jest w szczególności diabetykom. Dzięki niemu, pomimo restrykcji i żywieniowych ograniczeń, mogą oni cieszyć się słodkim smakiem ulubionych potraw. Zamiana cukru na aspartam jest także zalecana przy nietolerancji glukozy. Podobnie jest w przypadku osób będących na diecie, które chcą utracić zbędne kalorie. Kto jeszcze powinien z niego korzystać? Wszyscy ci, którym zależy na zdrowym, pięknym uśmiechu – aspartam nie powoduje bowiem powstawania próchnicy i nie wpływa na jej rozwój.
Z innej kategorii: Omlet jak zrobić
Czy aspartam może być szkodliwy? Owszem – jak każdy inny środek spożywczy, spożywany w nadmiarze. Ważne jest zatem, by nie przekraczać dziennej dawki 40 mg/g masy ciała. Ilość ta jest jednak na tyle duża, że w rzeczywistości naprawdę trudno byłoby ją przekroczyć.
Dodaj komentarz