Kanapka panini – przepis na włoskie kanapki
Kanapka panini to jedno z flagowych dań słonecznej Italii. Jak przygotować to smaczne, szybkie i sycące danie? Dlaczego warto skusić się na kanapki panini?
Przepisy na kanapki na ciepło
Jeżeli znudziły Ci się tradycyjne zapiekanki, tosty i inne szybkie przekąski, które można przygotować na ciepło, to koniecznie przygotuj włoskie kanapki panini, które mogą zastąpić obiad lub uświetnić każdą rodzinną kolację.
Przeczytaj również: Jak zrobić ketchup z pomidorów
Kanapki na ciepło to świetna propozycja dla wszystkich zapracowanych. Dzięki różnorodności opcji na pewno trafią w każde gusta, a już na pewno staną się zdrową alternatywą dla szybkich dań fast food! Jeżeli oprócz ciepłej kanapki zaserwujemy naszym bliskim także kolorową sałatkę ze świeżych warzyw oraz szklankę świeżo przygotowanego soku zyskamy pożywny, szybki i smaczny obiad bez konieczności spędzania długich godzin w kuchni.
Panini jak zrobić
Panini kanapki na wiele sposobów np. z szynką i serem czy pieczoną wołowiną, rukolą i mozzarellą. W sytuacji kryzysowej możemy sięgnąć także po inne mięsa, które pozostały z obiadu np. pieczeń czy gulasz z kurczaka, ulubione warzywa, ser feta…Warto eksperymentować i szukać własnych smaków.
Z innej kategorii: Przepis ogórki małosolne
Panini przepisy
Aby przygotować włoskie kanapki na ciepło potrzebne będą bułeczki panini lub inne pieczywo panini, które kupimy w większości supermarketów oraz opiekacz panini. Jeżeli nie mamy czasu na zakupy możemy wykorzysta ciabattę, a nawet grube pajdy wiejskiego chleba.
Panini przepis
Panini tradycyjnie powinno przygotowywać się w specjalnym opiekaczu, jednak ja wykorzystuję inny patent – opiekam je na patelni grillowej przyciskając dokładnie zabytkowym żelazkiem na duszę – efekt gwarantowany!
Przepis na panini z szynką, serem, rukolą i sosem czosnkowym – składniki
- Bułka panini lub inne pieczywo
- odrobina masła
- 2 plastry żółtego sera
- 2 plastry szynki
- domowy sos czosnkowy
- świeża rukola
Kanapka panini – sposób przygotowania
Coś dobrego na deser: Przepis na sernik z jogurtu greckiego
Pieczywo smarujemy masłem i przygotowanym na bazie majonezu lub jogurtu sosem czosnkowym – rozgnieciony ząbek czosnku łączymy z 2 łyżkami majonezu/jogurtu. Dodajemy szynkę, ser oraz rukolę i przykrywamy kolejną warstwą posmarowanego masłem i sosem pieczywa. Opiekamy w opiekaczu do kanapek lub na patelni 15 minut w kuchni i smaczne danie gotowe!
Smacznego!
Dodaj komentarz