Przepis na jesienną pizzę

Pizza ta powstała w bardzo jesiennej atmosferze, a towarzyszyło jej tradycyjne dla mnie grabienie liści. Muszę przyznać, że danie to smakuje znakomicie, zwłaszcza ze stworzonym od podstaw własnym ketchupem. Zachęcam do przygotowania.

Składniki – ciasto

  • 400 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (w proporcji pół na pół)
  • szczypta pieprzu
  • zioła – bazylia, tymianek i oregano

Składniki – dodatki

  • 150 g sera koziego
  • 200 g kurek
  • 200 g szpinaku (jak najświeższego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 figi (świeże)
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały kartonik pasty pomidorowej
  • świeża bazylia
  • granulowany czosnek
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Do pasty pomidorowej dodajemy nasze suszone oregano i polewamy łyżką oliwy. Na oliwie smażymy szpinak, dodając do niego czosnek, sól i pieprz. Kurki dokładnie myjemy i smażymy na maśle, doprawiając je solą, pieprzem i czosnkiem. Figi kroimy na ósemki.

Możemy już przystąpić do przygotowywania ciasta. Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej mąkę z solą i rozkruszonymi drożdżami. Dodajemy też przyprawy, a następnie w środku robimy wgłębienie. Wlewamy w niej oliwę i połowę rozcieńczonego mleka. Ciasto wyrabiamy, dodając do niego stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pozwalając mu urosnąć przez godzinę. Następnie wałkujemy z niego 1-centymetrowy placek i zagniatamy brzegi, smarując sosem całą powierzchnię. Kładziemy na wierzch dodatki – kozi ser, figę oraz kurki i szpinak. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Po wyjęciu możemy udekorować pozostałymi ziołami.

lpebla2o

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *