Przepis na jesienną pizzę
Pizza ta powstała w bardzo jesiennej atmosferze, a towarzyszyło jej tradycyjne dla mnie grabienie liści. Muszę przyznać, że danie to smakuje znakomicie, zwłaszcza ze stworzonym od podstaw własnym ketchupem. Zachęcam do przygotowania.
Składniki – ciasto
- 400 g mąki
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (w proporcji pół na pół)
- szczypta pieprzu
- zioła – bazylia, tymianek i oregano
Składniki – dodatki
- 150 g sera koziego
- 200 g kurek
- 200 g szpinaku (jak najświeższego)
- 2 ząbki czosnku
- 3 figi (świeże)
- 1 łyżka masła
- 1 mały kartonik pasty pomidorowej
- świeża bazylia
- granulowany czosnek
- oliwa
- sól, pieprz
- suszone oregano
Sposób przygotowania
Rozpoczynamy od przygotowania sosu. Do pasty pomidorowej dodajemy nasze suszone oregano i polewamy łyżką oliwy. Na oliwie smażymy szpinak, dodając do niego czosnek, sól i pieprz. Kurki dokładnie myjemy i smażymy na maśle, doprawiając je solą, pieprzem i czosnkiem. Figi kroimy na ósemki.
Możemy już przystąpić do przygotowywania ciasta. Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej mąkę z solą i rozkruszonymi drożdżami. Dodajemy też przyprawy, a następnie w środku robimy wgłębienie. Wlewamy w niej oliwę i połowę rozcieńczonego mleka. Ciasto wyrabiamy, dodając do niego stopniowo resztę mleka. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, pozwalając mu urosnąć przez godzinę. Następnie wałkujemy z niego 1-centymetrowy placek i zagniatamy brzegi, smarując sosem całą powierzchnię. Kładziemy na wierzch dodatki – kozi ser, figę oraz kurki i szpinak. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 220 stopni C. Po wyjęciu możemy udekorować pozostałymi ziołami.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz