Przepis na ruskie pierogi
Ruskie pierogi już od dawna w regularnych odstępach czasu goszczą na moim stole. Któż bowiem ich nie lubi? Stale przygotowując je nabrałam wprawy i doszłam do względnej perfekcji. Od dość dawna podążam za poniższym przepisem, który od dawna się sprawdza i którego nie mam zamiaru zmieniać. Przynajmniej nie w najbliższej przyszłości.
Składniki – ciasto
- 1 jajko
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Składniki – farsz
- 500g ziemniaków (ugotowanych)
- 1 cebula
- 250g chudego twarogu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo 1 cebula i olej do smażenia.
Przygotowanie – farsz
Ziemniaki gotujemy (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i rozgniatamy, tworząc swoiste puree. Czosnek przeciskamy przez praskę, natomiast cebulę drobno kroimy – oba składniki podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy twaróg do ziemniaków i doprawiamy solą i pieprzem w preferowanych ilościach.
Przygotowanie – ciasto
Stolnicę pokrywamy mąką, a w jej środku rozbijamy jajko. Gnieciemy ciasto, w międzyczasie dodając wodę, oliwę oraz sól. Ciasto wałkujemy na cienki placek, a następnie przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. W ich środku umieszczamy farsz, a następnie łączymy ich brzegi i “zamykamy” całość. Wkładamy do osolonej wrzącej wody i zostawiamy na wolnym ogniu do momentu, w którym wypłyną. Możemy podawać od razu, najlepiej w towarzystwie cebuli.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz