Przepis na ruskie pierogi

Ruskie pierogi już od dawna w regularnych odstępach czasu goszczą na moim stole. Któż bowiem ich nie lubi? Stale przygotowując je nabrałam wprawy i doszłam do względnej perfekcji. Od dość dawna podążam za poniższym przepisem, który od dawna się sprawdza i którego nie mam zamiaru zmieniać. Przynajmniej nie w najbliższej przyszłości.

Składniki – ciasto

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki – farsz

  • 500g ziemniaków (ugotowanych)
  • 1 cebula
  • 250g chudego twarogu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo 1 cebula i olej do smażenia.

Przygotowanie – farsz

Ziemniaki gotujemy (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej) i rozgniatamy, tworząc swoiste puree. Czosnek przeciskamy przez praskę, natomiast cebulę drobno kroimy – oba składniki podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy twaróg do ziemniaków i doprawiamy solą i pieprzem w preferowanych ilościach.

Przygotowanie – ciasto

Stolnicę pokrywamy mąką, a w jej środku rozbijamy jajko. Gnieciemy ciasto, w międzyczasie dodając wodę, oliwę oraz sól. Ciasto wałkujemy na cienki placek, a następnie przy pomocy szklanki wykrawamy kółka. W ich środku umieszczamy farsz, a następnie łączymy ich brzegi i “zamykamy” całość. Wkładamy do osolonej wrzącej wody i zostawiamy na wolnym ogniu do momentu, w którym wypłyną. Możemy podawać od razu, najlepiej w towarzystwie cebuli.

0x39hex0

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *