Golonki indycze przepis

Przepis na golonkę z indyka – golonka indycza to nie tylko smaczne, ale także i wartościowe pod względem odżywczym mięso, które warto włączyć do codziennego menu. Jak przygotować smaczną golonkę z indyka? 

Golonka z indyka przepis

Golonka indycza doskonale smakuje niezależnie od tego czy przygotowujemy ją w bardziej dietetyczny, czy tradycyjny sposób. Mięso to idealnie nadaje się do pieczenia, duszenia, smażenia oraz, jako podstawa wywarów mięsnych, jednak w tym przypadku musimy pamiętać, że golonka nie jest mięsem tłustym, więc przygotowując jedynie z niej bulion będzie on naprawdę lekki – doskonale sprawdzi się, jako baza do zup dla małych dzieci oraz np. osób na diecie.

Przeczytaj także: Prosty przepis na obiad

Warto przekonać się, że tradycyjna golonka pieczona w piwie równie dobrze smakuje w wersji drobiowej oraz przetestować inne przepisy na to smaczne i niezwykle zdrowe, a także niskokaloryczne mięso.

100 g golonki z indyka to tylko 131 kcal (przeciętna surowa golonka waży około 400 g) oraz 0 g węglowodanów i jedynie 6,4 g tłuszczu. Golonka z indyka stanowi bardzo wartościowe źródło białka – 18,4 g w 100 g oraz dostarcza do organizmu sporą dawkę witamin i minerałów, w tym zapobiegającego anemii żelaza.

Pieczona golonka z indyka

Golonka indycza pieczona to ciekawa alternatywa dla pieczonego kurczaka czy wieprzowiny Aby przygotować golonko z indyka w wersji pieczonej potrzebujesz:

  • golonki z indyka ( 1 golonka na porcję)
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • główkę czosnku
  • gałązkę rozmarynu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

gol

Golonki indycze pieczoneskładniki marynaty:

  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 2 duże łyżki ostrej musztardy
  • łyżeczka papryki mielonej – słodkiej lub ostrej wedle własnego gustu
  • olej – 1 łyżka na golonkę
  • świeże lub suszone zioła – tymianek, majeranek, oregano lub/i inne
  • sól i świeżo mielony pieprz

Golonki z indyka pieczone – sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Z powyższych składników przygotuj marynatę i dokładnie natrzyj nią każdą golonkę, także w miejscach pod skórą – uważaj żeby nie uszkodzić skóry, gdyż zapobiega wysychaniu mięsa. Zamarynowane golonki włóż do żaroodpornego naczynia i odstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na noc.

Może cię zainteresować temat: Prosty sos pomidorowy do spaghetti

Gdy mięso przejdzie przyprawami obsmaż je krótko na dużym ogniu tak, aby z każdej strony zyskało złoty kolor i z powrotem umieść w naczyniu żaroodpornym, wokół golonek ułóż pokrojoną na ćwiartki cebule, przekrojoną w poprzek główkę czosnku, całość posyp świeżo mielonym pieprzem, dodaj liście laurowe oraz ułóż na golonkach. Naczynie przykryj szczelnie folią aluminiową.

Piecz około 120 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po około 60 minutach zdejmij folię i piecz od czasu do czasu polewając golonki powstałym sosem.


Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw przez kilka minut bez przykrycia, aby mięso odpoczęło. Podawaj z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką.

Jak ugotować golonkę?

Doskonale smakuje także golonka pieczona w rękawie oraz galaretka z golonki. Tak naprawdę mięso to możemy przygotować wedle własnego gustu np. dusić z warzywami, podawać ugotowane prosto z zupy i polane sosem koperkowym, chrzanowym lub pomidorowym, a także wykorzystać, jako składnik np. farszu do pierogów czy krokietów.

Golonki z indyka przepis, który znajdziecie powyżej to świetny pomysł na wykwintny obiad – polecam wypróbować podczas nadchodzącej Wielkanocy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *