Ciasto na pierogi przepisy

Ciasto na pierogi przepisy – przepisów na ciasto do pierogów jest tak wiele, że czasami trudno wybrać to najlepsze. Jeżeli chcesz przygotować delikatne i rozpływające się w ustach pierogi kapusta z grzybami, pierogi ruskie czy pierogi z owocami przetestuj poniższe przepisy! Jak zrobic dobre ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi ruskie przepis

Pierogi ruskie to chyba jedne z najpopularniejszych na naszych stołach potraw mącznych. Aby ciasto było miękkie i delikatne koniecznie pamiętaj o przesianiu mąki i wcześniejszym ogrzaniu jej do temperatury pokojowej, zwłaszcza gdy przygotowujesz pierogi zimą i trzymasz mąkę w spiżarni lub dopiero, co przynosisz ją ze sklepu.

Coś dobrego na deser: Deser z bananów i czekolady

Przepis na ciasto do pierogow

Kluczem do ciast na pierogi jest ich dokładne wyrobienie – przygotowanie ciasta to super sposób na odstresowanie i rozładowanie nadmiaru energii:)

Ciasto na pierogi z jajkiem

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • szczypta soli

Pierogi z mięsem3bc8b8675bf37aa6eb1498eaa9dce466,7,57,76-0-448-350-0

Mąkę przesiej przez sito razem z dużą szczyptą soli. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj wodę – dokładnie połącz wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włóż na kilka minut do foliowego woreczka lub pojemnika z pokrywką i poczekaj, żeby “odpoczęło”.

Najlepsze ciasto na pierogi

Ciasto podziel na porcje i wałkuj podsypując mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrój kółka i napełnij je ulubionym farszem.

Dodatek do potraw: Przepis sos czosnkowy

Ciasto na pierogi bez jajka

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju roślinnego

Mąkę przesiej z solą. Do ciepłej wody dodaj olej (z olejem) i porcjami wlewaj do mąki. Wyrób ciasto, jak powyżej. Jeżeli będzie byt kleiste dodawaj po łyżce mąki, aż uzyska odpowiednią konsystencję.

pierogCiasto na pierogi z masłem

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
  • 3 łyżki letniego masła klarowanego
  • szczypta soli

Mąkę przesiej z solą. Masło klarowane połącz z ciepłą wodą lub mlekiem. Wyrób ciasto, jak powyżej.

 

 

Komentarze

  1. naleśniki pisze:

    Polecam , ciasto wyszło bardzo dobre

  2. Sylwa pisze:

    Ciasto ma bardzo ciekawy smak, moje dzieciaki mówią że jest lepsze niż to co im babcia robi więc coś w tym jest

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *