Ciasto na pierogi przepisy
Ciasto na pierogi przepisy – przepisów na ciasto do pierogów jest tak wiele, że czasami trudno wybrać to najlepsze. Jeżeli chcesz przygotować delikatne i rozpływające się w ustach pierogi kapusta z grzybami, pierogi ruskie czy pierogi z owocami przetestuj poniższe przepisy! Jak zrobic dobre ciasto na pierogi?
Ciasto na pierogi ruskie przepis
Pierogi ruskie to chyba jedne z najpopularniejszych na naszych stołach potraw mącznych. Aby ciasto było miękkie i delikatne koniecznie pamiętaj o przesianiu mąki i wcześniejszym ogrzaniu jej do temperatury pokojowej, zwłaszcza gdy przygotowujesz pierogi zimą i trzymasz mąkę w spiżarni lub dopiero, co przynosisz ją ze sklepu.
Coś dobrego na deser: Deser z bananów i czekolady
Przepis na ciasto do pierogow
Kluczem do ciast na pierogi jest ich dokładne wyrobienie – przygotowanie ciasta to super sposób na odstresowanie i rozładowanie nadmiaru energii:)
Ciasto na pierogi z jajkiem
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
- szczypta soli
Mąkę przesiej przez sito razem z dużą szczyptą soli. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj wodę – dokładnie połącz wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włóż na kilka minut do foliowego woreczka lub pojemnika z pokrywką i poczekaj, żeby “odpoczęło”.
Najlepsze ciasto na pierogi
Ciasto podziel na porcje i wałkuj podsypując mąką, aby nie kleiło się do stolnicy. Wykrój kółka i napełnij je ulubionym farszem.
Dodatek do potraw: Przepis sos czosnkowy
Ciasto na pierogi bez jajka
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
- szczypta soli
- łyżka oleju roślinnego
Mąkę przesiej z solą. Do ciepłej wody dodaj olej (z olejem) i porcjami wlewaj do mąki. Wyrób ciasto, jak powyżej. Jeżeli będzie byt kleiste dodawaj po łyżce mąki, aż uzyska odpowiednią konsystencję.
Ciasto na pierogi z masłem
Składniki:
- 40 dkg mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
- 3 łyżki letniego masła klarowanego
- szczypta soli
Mąkę przesiej z solą. Masło klarowane połącz z ciepłą wodą lub mlekiem. Wyrób ciasto, jak powyżej.
Polecam , ciasto wyszło bardzo dobre
Ciasto ma bardzo ciekawy smak, moje dzieciaki mówią że jest lepsze niż to co im babcia robi więc coś w tym jest