Przepis na ser z grilla z truskawkami
Jako że pogoda na dworze dopisuje, z pewnością jest to wspaniały czas, by zorganizować ostatniego w tym roku grilla ze znajomymi. A jeśli się ma gdzieś zamrożone truskawki, przepis ten na pewno przyda się na takie jesienne grillowe spotkanie.
Składniki
- 1 ser camembert
- 10 średnich truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka masła
- kilka listków mięty
- pieprz
Sposób przygotowania
Ser grillujemy na patelni grillowej, aż z obu stron uzyska kolor. Potrzeba na to około dwóch minut (po jednej na każdą ze stron). Truskawki kroimy w plasterki, a w rondelku rozpuszczamy masło z dodanym cukrem. Czekamy, aż ten się skarmelizuje, by potem dodać do całości nasze truskawki. Smażymy delikatnie do czasu, kiedy nie puszczą one soku i nie zaczną się rozpadać. Gdy tak się zacznie dać, dodajemy octu balsamicznego i jeszcze chwilę smażymy. Tuż po tym możemy je podać, razem z naszym ładnie podpieczonym serem. Dla dekoracji i smaku dekorujemy liśćmi mięty i doprawiamy pieprzem.
Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.
Dodaj komentarz