Przepis na ser z grilla z truskawkami

Jako że pogoda na dworze dopisuje, z pewnością jest to wspaniały czas, by zorganizować ostatniego w tym roku grilla ze znajomymi. A jeśli się ma gdzieś zamrożone truskawki, przepis ten na pewno przyda się na takie jesienne grillowe spotkanie.

Składniki

  • 1 ser camembert
  • 10 średnich truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków mięty
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ser grillujemy na patelni grillowej, aż z obu stron uzyska kolor. Potrzeba na to około dwóch minut (po jednej na każdą ze stron). Truskawki kroimy w plasterki, a w rondelku rozpuszczamy masło z dodanym cukrem. Czekamy, aż ten się skarmelizuje, by potem dodać do całości nasze truskawki. Smażymy delikatnie do czasu, kiedy nie puszczą one soku i nie zaczną się rozpadać. Gdy tak się zacznie dać, dodajemy octu balsamicznego i jeszcze chwilę smażymy. Tuż po tym możemy je podać, razem z naszym ładnie podpieczonym serem. Dla dekoracji i smaku dekorujemy liśćmi mięty i doprawiamy pieprzem.

6had2oxq

Ten przepis pochodzi z zaprzyjaźnionego blogu Bon Appetit Małgorzaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *