• E 102 tartrazyna
  • E 104 żółcień chinolinowa
  • E 110 żółć pomarańczowa
  • E 122 azorubina
  • E 123 amarant
  • E 124 czerwień koszenilowa
  • E 127 erytrozyna
  • E 131 błękit patentowy
  • E 132 indygotyn
  • E 142 zieleń
  • E 150a – E150d karmel
  • E 151 czerń brylantowa
  • E 173 aluminium
  • E 180 litorlubina

Konserwanty żywności

  • E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
  • E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego
  • E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
  • E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
  • E 249 azotyn III potasu, E 249 i E 250 azotyn III sodu
  • E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potasu

Przeciwutleniacze

  • E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu
  • E 320 BHA, E 321 BH
  • E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu

Emulgatory spożywcze

  • E 400 kwas alginowy
  • E 407 karagen
  • E 450 difosforany
  • E461 metyloceluloza

Wzmacniacze smaku i aromatu 

  • E621 glutaminian sodu
  • E622 glutaminian potasu
  • E631 inozydian sodu

Sztuczne słodziki

  • E 951 aspartam
  • E 954 sacharyna

Losowo wybrany: Fakty i mity o zdrowym odżywianiu

Szkodliwe substancje w żywności 

Powyższa chemia w jedzeniu przyczynia się m.in. do rozwoju alergii, nadpobudliwości u dzieci, zaburzeń jelitowych i żołądkowych, rozwoju astmy i atopii, występowania zaparć i biegunek, nudności, chronicznego bólu głowy, osłabienia i senności oraz innych dolegliwości i chorób, w tym nowotworów.