Jak ugotować jajko na twardo?

Jajko na twardo to jedna z najprostszych do przygotowania, a zarazem najpyszniejszych rzeczy na świecie. Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie dziesięć minut, co czyni go najlepszym sposobem na udane śniadanie ? nawet jeśli nieco zaspaliśmy czy ?już jesteśmy spóźnieni?. Jak zatem przygotować jajko (lub jajka ? ilość każdy dobiera indywidualnie!) na twardo?

Przygotowanie

  1. Zacznijmy od przygotowania garnka i wlania do niego wody ? jej ilość ma być taka, by w pełni zakryła jajka.
  2. Teraz wkładamy do garnka jajka w dowolnej ilości (upewniamy się, by nie wystawały poza poziom wody) i solimy wodę ? 1-2 łyżeczki powinny wystarczyć, jednak to musimy sami określić (po kilku przygotowaniach powinniśmy już wiedzieć, ile soli musimy dodać).
  3. Gdy woda zacznie się gotować, utrzymujemy taki jej stan przez 8-9 minut ? po takim gotowaniu jajka powinny wyjść idealne. Jeżeli potrzymamy dłużej nic się nie stanie ? zmieni się jedynie ich kolor.
  4. Po ugotowaniu odkładamy jajka do wystygnięcia lub zalewamy zimną wodą, by od razu były gotowe do spożycia.

Dobre z?

  • Majonezem.
  • Dodatkową solą.
  • Kanapkami (z samym masłem).

Uwaga na?

  • Gotującą się wodę ? łatwo o poparzenie.
  • Skorupki jajek ? lepiej ich nie jeść.
  • Same jajka przy wyjmowaniu ich z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *