Jak ugotować jajko na twardo?
Jajko na twardo to jedna z najprostszych do przygotowania, a zarazem najpyszniejszych rzeczy na świecie. Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie dziesięć minut, co czyni go najlepszym sposobem na udane śniadanie ? nawet jeśli nieco zaspaliśmy czy ?już jesteśmy spóźnieni?. Jak zatem przygotować jajko (lub jajka ? ilość każdy dobiera indywidualnie!) na twardo?
Przygotowanie
- Zacznijmy od przygotowania garnka i wlania do niego wody ? jej ilość ma być taka, by w pełni zakryła jajka.
- Teraz wkładamy do garnka jajka w dowolnej ilości (upewniamy się, by nie wystawały poza poziom wody) i solimy wodę ? 1-2 łyżeczki powinny wystarczyć, jednak to musimy sami określić (po kilku przygotowaniach powinniśmy już wiedzieć, ile soli musimy dodać).
- Gdy woda zacznie się gotować, utrzymujemy taki jej stan przez 8-9 minut ? po takim gotowaniu jajka powinny wyjść idealne. Jeżeli potrzymamy dłużej nic się nie stanie ? zmieni się jedynie ich kolor.
- Po ugotowaniu odkładamy jajka do wystygnięcia lub zalewamy zimną wodą, by od razu były gotowe do spożycia.
Dobre z?
- Majonezem.
- Dodatkową solą.
- Kanapkami (z samym masłem).
Uwaga na?
- Gotującą się wodę ? łatwo o poparzenie.
- Skorupki jajek ? lepiej ich nie jeść.
- Same jajka przy wyjmowaniu ich z lodówki.
Dodaj komentarz