Warzywa, czyli zdrowie do potęgi entej
Specjaliści od żywienia bardzo często kłócą się o niemal wszystko ? ile powinno się jeść, kiedy powinno się robić czy jakie ilości posiłku są dla nas najlepsze to tylko przykłady wiecznych dyskusji. Wszyscy jednak zgadzają się z jednym terminem: że w swoim życiu musimy znaleźć miejsce na warzywa.
Warzywa są bowiem jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Aż promieniują różnego rodzaju witaminami, minerałami oraz innego rodzaju substancjami, których nasze ciało potrzebuje do optymalnego i po prostu efektywnego działania, jak również do zachowania swojej dobrej odporności. Jak pokazują badania (niejedne), jedzenie warzyw w dużych ilościach jest w stanie zapobiec zapadaniu na ciężkie nieuleczalne choroby, wliczając w to cukrzyce oraz różne odmiany raka. Co więc zatem stoi na przeszkodzie, żeby nie spożywać warzyw?
Otóż ludzie największy problem mają z samym przyswojeniem sobie faktu, że warzywa mogą być smaczne. Uważają, że jak coś jest zdrowe to z góry oznacza, że musi smakować nieprzyjemnie. A prawda jest taka, że warzywa są spotykane w bardzo wielu różnych odmianach i smakach ? jest to zatem kwestia dobrania odpowiedniego warzywa do własnych potrzeb. Nie należy uogólniać ? w końcu jedno warzywo może nam smakować bardziej, a inne nieco mniej.
Sposoby na przygotowywanie warzyw
Jednym z ciekawszych sposobów na przyrządzanie warzyw jest tak zwane Sauté ? z francuskiego ?podskakiwanie?. Słowo to dotyczy tego, jak zachowują się warzywa po ich włożeniu na bardzo dobrze rozgrzaną, pokrytą niewielką ilością oleju patelnię. Przygotowane w taki sposób warzywa nie tracą swoich składników odżywczych, a jednocześnie zachowują swój smak i kolor.
Smażenie w ruchu to kolejna metoda, tym razem taka wywodząca się z Chin. W znacznym stopniu przypomina tę poprzednią, z dwiema różnicami: warzywa nie są poddawane ?szokowi? i wrzucane na bardzo gorącą patelnię (aczkolwiek ta w końcu osiąga podobną temperaturę), a podczas gotowania jesteśmy zmuszeni stale mieszać, by nie przypalić naszych warzyw.
Gotowanie to jedna z popularniejszych metod, a jednocześnie ta najprostsza. Chcąc zachować cały smak oraz konsystencję warzyw, jak na przykład fasola, powinno się poczekać, aż woda będzie się gotowała, a następnie wrzucić te warzywa i gotować je w bardzo szybki sposób. Jak zatem zauważyliśmy, gotowanie potrzebuje dodatkowych ilości wody.
Pieczenie jest praktykowane przede wszystkim w przypadku takich warzyw, jak szparagi, kabaczki czy cebule. Sposób jest bardzo prosty ? wystarczy ułożyć warzywa na papierze do pieczenia, a następnie polanie ich olejem (najlepiej takim specjalnym przeznaczonym przede wszystkim do warzyw) i umieszczenie ich w gorącym piekarniku. Wysoka temperatura sprawi, iż warzywa będą gotowe w zaledwie kilka minut.
Ostatnią metodą, o której chcielibyśmy wspomnieć jest gotowanie warzyw na parze. To właśnie ta technika jest najczęściej utożsamiana z czymś dobrym. Sama w sobie jest bardzo prosta i sprowadza się do wykorzystania wody, ale nie wstawiania do niej warzyw ? zamiast tego wykorzystuje się parę pochodzącą z jej gotowania. W wyniku gotowania na parze, jak się powszechnie uważa, nie traci się żadnych składników odżywczych, jakie zawierają w sobie warzywa. Dlatego właśnie metoda ta uważana jest za zdrową.
Najzdrowsze z warzyw
- Pomidory ? choć technicznie rzecz ujmując pomidory są owocami, tak naprawdę najczęściej podaje się je właśnie jako warzywa. Bogate są w likopen, przez co znane ze swoich właściwości pomagających walczyć z rakiem. Ponadto są bogatym źródłem witamin, w szczególności A i K, pozwalając naszemu ciśnieniu krwi utrzymywać się na odpowiednim poziomie.
- Brokuły ? choć przez wielu są znienawidzone (ze względu na swój specyficzny smak), brokuły są potężną dawką zdrowia. Zawierają mnóstwo utleniaczy i pozwalają zapobiegać ryzyku powstawania raka układu pokarmowego oraz płuc. Bogate są także w beta-karoten oraz witaminę C.
- Marchewki ? te pomarańczowe cuda są po brzegi napakowane składnikami pozytywnie wpływającymi na oczy, skórę oraz włosy człowieka. Są także najbogatszym źródłem ważnych antyoksydantów, w tym witaminy A. Dodatkowo zawierają też witaminę C.
- Papryka ? choć niektórz uważają, że to cytrusy zawierają najwięcej witaminy C, tak naprawdę są w błędzie, gdyż tytuł najbogatszej w tę witaminę należy się papryce. To warzywo wpływa pozytywnie na serce, gdyż zawiera masę likopenu i kwasu foliowego. Może także zredukować ryzyko raka płuc, okrężnicy oraz pęcherza.
- Szpinak ? jak udowodnili naukowcy, szpinak pozwala zapobiegać chorobom serca oraz rakowi, przede wszystkim okrężnicy. Dodatkowo pozwala walczyć z osteoporozą oraz artretyzmem.
- Cebule ? te warzywa o dość wyrazistym smaku i zapachu są zbawienne dla osób cierpiących na osteoporozę. Są napakowane peptydami zwanymi GPCS. Doskonale radzą sobie także z wspomaganiem walki z chorobami serca oraz cukrzycą.
Podsumowanie
Spożywanie warzyw powinno być bardzo ważnym składnikiem życia każdego z nas i czymś nieodzownym ? na warzywa w każdej kuchni powinno znaleźć się miejsce, co udowadniają nie tylko badania naukowe, ale doświadczenia osób, które z tymi warzywami mają do czynienia. Z pewnością warto spróbować i polepszyć własne samopoczucie ? zwłaszcza, że warzywa nie należą do najdroższych.
bez brokuły tylko kalafior dać i lepsze są spróbuj 😉