Jak zrobić chrupiące gofry

Jak zrobic ciasto na gofry – Odwiecznym rywalem naleśników, tak często przygotowywanych przez Polaków na śniadanie, są gofry. Do ich zrobienia potrzebne będzie specjalne urządzenie zwane gofrownicą. Same gofry z kolei powinny być chrupiące – najlepiej zjadać je od razu po przygotowaniu, gdy te są jeszcze gorące.

Przepis na gofra – Czego potrzebujemy?

  • 3 jajek
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżek oleju
  • 2 szklanek mąki
  • 3 łyżek cukru
  • 2 łyżeczek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotowujemy gofry?

  1. Na początku łączymy wszystkie składniki, wkładając je do jednej miski.
  2. Używając miksera miksujemy dokładnie, by całość pozyskało gęstą konsystencję.
  3. Wlewamy równomiernie do gofrownicy, zamykamy na kilka minut.
  4. W zależności od gofrownicy, odpowiedni sygnał wskaże nam gotowość gofra. Możemy to sprawdzać co jakiś czas.
  5. Podajemy razem z dodatkami.

goferekJak zrobić gofry w gofrownicy

Uważamy na…

  • Gorącą powłokę gofrownicy.
  • Narzędzie, którym wyjmujemy gofry – nie porysujmy nim powłoki urządzenia.

gofrownicaPodajemy z…

  • Bitą śmietaną.
  • Dżemem.
  • Cukrem pudrem.
  • Nutellą.

Sami przyznacie że jest to naprawdę proste ciasto na gofry a zawsze wychodzi lekko brązowe i chrupiące.

Komentarze

  1. Monika pisze:

    Świetny przepis, gofry na prawdę wychodzą jak z budki z goframi są przepyszne polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *