Jak zrobić chrupiące gofry

Jak zrobic ciasto na gofry – Odwiecznym rywalem naleśników, tak często przygotowywanych przez Polaków na śniadanie, są gofry. Do ich zrobienia potrzebne będzie specjalne urządzenie zwane gofrownicą. Same gofry z kolei powinny być chrupiące – najlepiej zjadać je od razu po przygotowaniu, gdy te są jeszcze gorące.

Przepis na gofra – Czego potrzebujemy?

  • 3 jajek
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżek oleju
  • 2 szklanek mąki
  • 3 łyżek cukru
  • 2 łyżeczek cukru waniliowego
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotowujemy gofry?

  1. Na początku łączymy wszystkie składniki, wkładając je do jednej miski.
  2. Używając miksera miksujemy dokładnie, by całość pozyskało gęstą konsystencję.
  3. Wlewamy równomiernie do gofrownicy, zamykamy na kilka minut.
  4. W zależności od gofrownicy, odpowiedni sygnał wskaże nam gotowość gofra. Możemy to sprawdzać co jakiś czas.
  5. Podajemy razem z dodatkami.

goferekJak zrobić gofry w gofrownicy

Uważamy na…

  • Gorącą powłokę gofrownicy.
  • Narzędzie, którym wyjmujemy gofry – nie porysujmy nim powłoki urządzenia.

gofrownicaPodajemy z…

  • Bitą śmietaną.
  • Dżemem.
  • Cukrem pudrem.
  • Nutellą.

Sami przyznacie że jest to naprawdę proste ciasto na gofry a zawsze wychodzi lekko brązowe i chrupiące.

Komentarze

  1. Monika napisał(a):

    Świetny przepis, gofry na prawdę wychodzą jak z budki z goframi są przepyszne polecam.

  2. Wojtek kukiz napisał(a):

    Podaje przepis na gofry bo bardzo lubie i roboe je od 15 lat, probowalem robic z innych przesow ale too juz nie takie :
    2 szklanki mleka (temp pokojowa najlepsza)
    2 jajka
    4 lyzeczki cukru
    1 lyzka masla
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 lyzeczka cukru waniliowego
    Szczypta soli
    Maka najlepiej tortowa
    Jajka cale ubic z curem do gestej konsystencj, dodac mleko wymieszac, nastepnie dodac proszek do pieczenia, cukier waniliowy i rozpuszczone maslo- wymieszac dokladnie nastepnie dodawac make mieszajac do gestej konsystencji (gesciejszej od ciasta nalesnikowego, maki pojdzie ok 2-3szklanki)
    Nalewac na rozgrzana gofrownice w miare zapelnoajac wszystkie rowki, na poczatku na chwile przycisnac aby ciasto sie rozeszlo i piec do rumianosci.
    Nastepnie wyciagnac gofry i dac im chwile odparowac !
    Nie wolno przyciskac caly czas gofrownicy
    Nie mozna co chwile zagladac- szczegolnie jak ciasto jest jeszcze swieze w srodku
    Skladniki musza byc dobrze wymieszane i najlepiej w temp pokojowej, maslo ma byc stopione ale nie gorace
    Skladniki nie musza byc co do grama dobrane ale najlepiej w jednak trzymac sie przyblizonej podanej ilosci.
    Do wszystkiego dochodzilem sam, do bledow tez, zycze smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *