Jak zrobić chrupiące gofry
Jak zrobic ciasto na gofry – Odwiecznym rywalem naleśników, tak często przygotowywanych przez Polaków na śniadanie, są gofry. Do ich zrobienia potrzebne będzie specjalne urządzenie zwane gofrownicą. Same gofry z kolei powinny być chrupiące – najlepiej zjadać je od razu po przygotowaniu, gdy te są jeszcze gorące.
Przepis na gofra – Czego potrzebujemy?
- 3 jajek
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżek oleju
- 2 szklanek mąki
- 3 łyżek cukru
- 2 łyżeczek cukru waniliowego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotowujemy gofry?
- Na początku łączymy wszystkie składniki, wkładając je do jednej miski.
- Używając miksera miksujemy dokładnie, by całość pozyskało gęstą konsystencję.
- Wlewamy równomiernie do gofrownicy, zamykamy na kilka minut.
- W zależności od gofrownicy, odpowiedni sygnał wskaże nam gotowość gofra. Możemy to sprawdzać co jakiś czas.
- Podajemy razem z dodatkami.
Jak zrobić gofry w gofrownicy
Uważamy na…
- Gorącą powłokę gofrownicy.
- Narzędzie, którym wyjmujemy gofry – nie porysujmy nim powłoki urządzenia.
- Bitą śmietaną.
- Dżemem.
- Cukrem pudrem.
- Nutellą.
Sami przyznacie że jest to naprawdę proste ciasto na gofry a zawsze wychodzi lekko brązowe i chrupiące.
Świetny przepis, gofry na prawdę wychodzą jak z budki z goframi są przepyszne polecam.