Węglowodany w diecie

Węglowodany w diecie – „Dobre” i „złe” węglowodany to temat do dyskusji dla każdego, kto dba o dobre zdrowie, formę fizyczną i wygląd swojego ciała. Jedno jest pewne – bez odpowiedniej dawki węglowodanów daleko nie zajedziesz – to paliwo pozwala Ci żyć na pełnych obrotach i dostarcza do organizmu niezbędnej mu energii.

Zdrowe węglowodany

Diety nieskowęglowodanowe cieszą się dużą popularnością, ale czy są zdrowe? Każdy dietetyk przyzna, że drastyczne ograniczenie ilości węglowodanów w diecie nie jest dobrym pomysłem. Ludzki organizm, jak samochód potrzebuje paliwa, ale żeby każdy z jego „mechanizmów” odpowiednio funkcjonował, należy zadbać o jakość węglowodanów, które do niego dostarczamy wraz z pożywieniem.

Dieta węglowodanowa

Węglowodany dzielimy na dwie grupy – cukry proste obecne w bezwartościowej dla naszego zdrowia białej mące i powstających na jej bazie produktach np. makaronach, pieczywie, wyrobach cukierniczych czy słodyczach. Węglowodany proste zapewniają wprawdzie natychmiastowy zastrzyk energii, ale jest ona równie szybko zużywana przez organizm i tym samym znowu stajemy się głodni oraz ogarnia nas senność i doświadczamy nieprzyjemnego uczucia braku sił witalnych.

Węglowodany w czym

Stosując dietę bogatą w węglowodany proste , narażamy się na szybki przyrost masy ciała oraz ryzykujemy rozwój wielu schorzeń metabolicznych m.in. cukrzycy typu II, dlatego cukry proste mogą stanowić jednie ułamek ze spożywanych codziennie węglowodanów, które powinny zapewnić nam około połowę całej dawki energii każdego dnia.

Cukry złożone

Inną grupą węglowodanów są węglowodany złożone, które dla odmiany powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Jak wcześniej wspomniano węglowodany powinny stanowić około 45-65% dziennego zapotrzebowania energetycznego – w zależności od wieku, płci i trybu życia.

Produkty bez węglowodanów

To z węglowodanów złożonych czerpiemy paliwo dla sprawnego funkcjonowania mózgu oraz zapewniamy organizmowi składniki odżywcze, które potrzebne są zarówno w okresie odchudzania, jak i budowania muskularnej sylwetki.

Węglowodany w diecie – O ile zapotrzebowanie na węglowodany jest różne, o tyle kluczowy jest wybór ich wartościowych źródeł. Węglowodany złożone znajdziemy przede wszystkim w produktach pełnoziarnistych np. gruboziarnistych kaszach, ciemnych makaronach, brązowym ryżu czy pełnoziarnistym pieczywie. Cennym źródłem węglowodanów są także rośliny strączkowe, warzywa skrobiowe oraz owoce, które zawierają wprawdzie dużo naturalnego cukru – fruktozy, jednak nie jest ona tak szkodliwa dla zdrowia, jak cukier rafinowany czy niemal całkowicie pozbawione wartości odżywczych produkty z białej mąki.

Komentarze

  1. Monety pisze:

    A czy przy odchudzaniu wskazane jest spożywanie węglowodanów?

    • irma pisze:

      Jak najbardziej tak. W diecie odchudzającej należy uwzględnić jedynie węglowodany złożone – pełne ziarna, gruboziarniste kasze, brązowy ryż, pieczywo z nieoczyszczonej mąki, pełnoziarniste makarony itp. Unikać należy jednak pustych kalorii obecnych w białym ryżu, białej mące, słodyczach, wyrobach cukierniczych, pszennych makaronach. Rezygnując z wszystkich węglowodanów pozbawiamy organizm “paliwa”, co skutkuje osłabieniem, bólami głowy, problemami trawiennymi oraz całkowitym spadkiem koncentracji. Organizm pozbawiony energii czerpie ją nie z tkanki tłuszczowej, a z mięśni, więc takie odchudzanie jest mało efektywne i kończy się efektem jo-jo i pogorszeniem ogólnej formy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *