Przepis na indyka z piekarnika

Przepis na indyka z piekarnika – dziś szybki i wyjątkowo zaskakujący przepis na roladę indyczą faszerowaną truskawkami, czyli danie idealne na odświętny obiad!

Indyk pieczony przepisy

Indyk i kurczak z owocami to doskonałe połączenie składników, które idealnie się uzupełniają i zarazem wydobywają nieznane do tej pory smaki. Jak przyrządzić roladę drobiową z owocami?

Indyk z owocami

Jeżeli szukasz nowych doznań smakowych koniecznie spróbuj wyjątkowego połączenia delikatnego mięsa drobiowego i owoców. Indyk z morelami czy indyk z brzoskwiniami, a także kurczak z truskawkami to smaczna i zaskakująca odmiana dla codziennie przygotowywanych dań.

Przepis na indyka z piekarnika – składniki:

  • 1 kg filetów z indyka
  • 30 dkg truskawek (20 dkg do nadzienia i kilka do dekoracji)
  • 2 łyżki ostrej musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • świeże zioła do dekoracji
  • łyżka oleju
  • ocet balsamiczny

Pierś indyka faszerowana – sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyj, osusz i rozkrój, aby powstał równy i duży płat. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso i dopraw solą oraz pieprzem z każdej strony. Z jogurtu naturalnego, musztardy i miodu przygotuj marynatę – posmaruj nią mięso i następnie na warstwę marynaty wyłóż pokrojone na połówki i obtoczone w mące ziemniaczanej truskawki.

Pierś z indyka pieczona w rękawie

Całość zwiń i zwiąż sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i posmaruj jego wierzch olejem. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *