Przepis na indyka z piekarnika
Przepis na indyka z piekarnika – dziś szybki i wyjątkowo zaskakujący przepis na roladę indyczą faszerowaną truskawkami, czyli danie idealne na odświętny obiad!
Indyk pieczony przepisy
Indyk i kurczak z owocami to doskonałe połączenie składników, które idealnie się uzupełniają i zarazem wydobywają nieznane do tej pory smaki. Jak przyrządzić roladę drobiową z owocami?
Indyk z owocami
Jeżeli szukasz nowych doznań smakowych koniecznie spróbuj wyjątkowego połączenia delikatnego mięsa drobiowego i owoców. Indyk z morelami czy indyk z brzoskwiniami, a także kurczak z truskawkami to smaczna i zaskakująca odmiana dla codziennie przygotowywanych dań.
Przepis na indyka z piekarnika – składniki:
- 1 kg filetów z indyka
- 30 dkg truskawek (20 dkg do nadzienia i kilka do dekoracji)
- 2 łyżki ostrej musztardy miodowej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji
- łyżka oleju
- ocet balsamiczny
Pierś indyka faszerowana – sposób przygotowania:
Mięso dokładnie umyj, osusz i rozkrój, aby powstał równy i duży płat. Delikatnie rozbij tłuczkiem mięso i dopraw solą oraz pieprzem z każdej strony. Z jogurtu naturalnego, musztardy i miodu przygotuj marynatę – posmaruj nią mięso i następnie na warstwę marynaty wyłóż pokrojone na połówki i obtoczone w mące ziemniaczanej truskawki.
Pierś z indyka pieczona w rękawie
Całość zwiń i zwiąż sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia i posmaruj jego wierzch olejem. Piecz około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Dodaj komentarz