Czy smalec jest zdrowy?
Czy smalec jest zdrowy? Pytanie to stawiamy przede wszystkim dlatego, że w ostatnim czasie pojawiło się wiele publikacji zachwalających prozdrowotne właściwości tego tłuszczu zwierzęcego. Czy istnieje dobry smalec?
Zobacz także: Fakty i mity o zdrowym odżywianiu
Za zdrowe tluszcze uważa się przede wszystkim tłuszcze roślinne. Oleje i oliwy od wielu lat skutecznie eliminują z naszych kuchni, tradycyjny smalec, który kiedyś stanowił podstawę kuchni polskiej. Nasze babki i prababki nie wyobrażały sobie życia bez smalcu – na nim smażono, dodawano go do potraw duszonych i pieczonych, a także ciast i zastępowano smalcem wiele dodatków do pieczywa. Co ciekawe w czasach, kiedy smalec był powszechnie stosowanym tłuszczem stosunkowo niewiele osób zapadało na choroby układu krążenia, ale nie należy się tym sugerować i zastępować smalcem innych tłuszczów.
Może Cię zainteresować: Sałatka parmeńska – szybki przepis
Jak się robi smalec?
Smalec powstaje w procesie wytapiania tkanki tłuszczowej trzody chlewnej, bydła oraz drobiu. W niektórych rejonach naszego kraju stosuje się gesi smalec jako lekarstwo. Prozdrowotne właściwości przypisuje się także smalcowi borsuczemu. Gotowy smalec nadaje się zarówno do smażenia, jak i innych celów np. smarowania pieczywa, jeżeli dodamy do niego aromatyczne dodatki i przygotujemy smalec ze skwarkami lub cebulą, czosnkiem czy ziołami.
Zdrowy ale…
Wiele osób uważa, że smalec jest zdrowy. Niestety tutaj można polemizować. Prawdą jest, że ponad połowę tłuszczów obecnych w smalcu stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Ale… co z resztą? Smalec posiada mniej cholesterolu niż masło, ale zawiera także szkodliwe tłuszcze nasycone, które neutralizują prozdrowotny wpływ zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prawdą jest to, że smalec posiada wysoką temperaturę dymienia i podczas smażenia na nim nie wydzielają się rakotwórcze związki, jednak nadmiar smalcu w diecie na pewno nikomu nie przyniesie żadnego pożytku.
Czy smalec jest zdrowy? Odpowiedź brzmi i tak i nie. Za i przeciw stosowaniu smalcu, jako podstawowego źródła tłuszczu w diecie należy zawsze analizować w indywidualny sposób. U osób zdrowych, smalec spożywany z umiarem nie powinien wyrządzić większych szkód w układzie krwionośnym, ale już u ludzi leczących się na nadciśnienie, chorobę wieńcową, miażdżycę czy inne schorzenia, powinien być tłuszczem bezwzględnie zakazanym.
Z losowo wybranej kategorii: 25 najzdrowszych produktów żywieniowych
Nie należy więc brać na poważnie doniesień, że smalec to najzdrowszy tłuszcz i powinniśmy zacząć go powszechnie stosować. Lepiej włączyć do diety rozsądne ilości zawierającego niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz dobrze przyswajalne witaminy masła, na którym nie powinno się jednak smażyć potraw.
Najzdrowsze tłuszcze do smażenia, wśród których wymienia się smalec to przede wszystkim olej rzepakowy oraz inne oleje roślinne o wysokiej temperaturze dymienia. Aby zachować dobre zdrowie nie należy wierzyć każdej nowości, która pojawia się w mediach. Smalec polecany jest przede wszystkim, jako przysmak, a nie podstawa diety i warto o tym pamiętać przed jego zakupem lub samodzielnym przygotowaniem.
Dodaj komentarz