Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu to idealny pomysł na szybki i smaczny obiad. Jak przygotować to danie? Sprawdź przepis i jak najszybciej zajmij się przygotowaniem kaszy gryczanej w całkiem nowej odsłonie.

Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem to danie, które nie wymaga wielu przygotowań i dodatkowo swoim smakiem nieco przypomina uwielbiane przez wile osób ruskie pierogi. Jeżeli nie lubisz twarogu dobrą alternatywą będzie zapiekanka z kaszy gryczanej i warzyw, do której możesz dodać np. brokuły, paprykę, kukurydzę, groszek, pomidory oraz inne ulubione warzywa np. korzeniowe.

zapiekana-kasza-gryczana-z-twarogiem-i-jajkiem-260469

Zapiekanka z kaszy gryczanej i twarogu – składniki:

  • 4 woreczki prażonej kaszy gryczanej – 1 woreczek na porcję
  • 2 opakowania tłustego lub półtłustego twarogu (każde po 200-250g)
  • 2 cebule
  • 3 całe jajka
  • 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz
  • Po łyżeczce oleju i naturalnego masła
  • Świeży koperek

Kasza zapiekana – sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj skracając czas gotowania o 5-7 minut. Przełóż kaszę do dużej miski żeby wystygła. Gdy będzie zimna dodaj do niej rozkruszony widelcem twaróg i usmażoną na połączonym z masłem oleju cebulkę. Całość dokładnie wymieszaj (na jednolitą masę) i dopraw solą i pieprzem oraz świeżym koperkiem (opcjonalnie). Powstałą masę przełóż do żaroodpornego naczynia delikatnie posmarowanego olejem. Wygładź wierzch zapiekanki łyżką. Jajka dokładnie wymieszaj z jogurtem lub śmietaną i zalej masą jajeczną przygotowaną do zapiekania kaszę. Możesz także na wierzch kaszy wybić całe jajka, które po upieczeniu będą wyglądały jak sadzone. Piecz około 15 minut aż jajka się dokładnie zetną. Podawaj zapiekankę udekorowaną szczypiorkiem, pomidorami lub natką pietruszki.

Smacznego!

Komentarze

  1. Jaglusia napisał(a):

    Kocham połączenie kaszy gryczanej i twarogu. 🙂 Zapraszam na kluski dyniowe!

  2. fitking napisał(a):

    Ciekawy pomysł, przetestuję tylko w połączeniu z lekkim twarogiem – domyślam się, że nie smak nie będzie sam ale jak mówi stara zasada – “nie wszystko co zdrowe, jest smaczne” 🙂

  3. Paulina Mąka napisał(a):

    Lubię robić zapiekanki, kiedy nie mam za dużo czasu, a chcę zjeść coś dobrego i konkretnego. Kasza gryczana i twaróg wydają się być dość… oryginalnym połączeniem, ale jestem otwarta na nowe pomysły, więc pewnie wypróbuję! 🙂

  4. Magdalena Filipiak napisał(a):

    Zapiekanki to chyba jedyne potrawy, które umiem zrobić bez żadnej wpadki 🙂

  5. Macias napisał(a):

    Zapiekanka przepyszna, polecam każdemu kto głodny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *